Zapečená zelenina s luxusním sýrem gruyere prostě nemůže chutnat špatně! Vyzkoušejte následující recept a uvidíte, že si pochutná celá rodina.
Co budete potřebovat
- 800 g květáku
- 350 g vařených brambor
- 200 g strouhaného sýru gruyere
- 150 g smetany ke šlehání
- 4 rajčata
- máslo
- sůl
- paprika
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
Postup
- Předehřejte troubu na 170°C.
- Květák omyjte, rozdělte na větší kousky, odřízněte stopku a blanšírujte 4 minuty ve vroucí osolené vodě.
- Vyjměte, opláchněte studenou vodou a dobře sceďte.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na střední plátky.
- Zapékací mísu vymažte 3 lžičkami másla.
- Plátky brambor navrstvěte kolem vnějšího okraje zapékací mísy.
- Rajčata nakrájejte na čtvrtiny, odstraňte stonky, pak rajčata položte tak, aby překrývaly brambory, a vytvořte druhou řadu.
- Střed zapékací misky naplňte květákem.
- Bohatě dochuťte solí a pepřem.
- Smíchejte smetanu s nastrouhaným gruyère, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a nalijte na zeleninu.
- Pečte v troubě dozlatova asi 30 minut.
Vyzkoušejte i naše luxusní recepty na zapékané brambory s mletým masem na 4 různé způsoby. Pochutnáte si!