Příprava: 20 minut
Vaření: 25 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 45 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 květák
- sůl
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce strouhanky.
Sýrová omáčka
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 dl mléka
- sůl
- pepř
- vývar z květáku
- cca 8 dkg strouhaného tvrdého sýra.
Postup receptu
- Květák uvaříme v osolené a mírně okyselené vodě, scedíme ho, posypeme na másle osmaženou strouhankou a přelijeme sýrovou omáčkou
- Příprava omáčky: Z másla a mouky usmažíme jíšku a postupně ji ředíme částí vývaru z květáku a mlékem
- Provaříme, dobře rozšleháme, osolíme, okořeníme a nakonec vmícháme strouhaný sýr, který necháme rozpustit
- Obměna: místo tvrdého sýra můžeme použít tavený sýr, Nivu, Hermelín
- Příloha: brambory, těstoviny