Květák zapečený s bramborami, jarní cibulkou a sýrem

Květák zapečený s bramborami, jarní cibulkou a sýrem
Příprava: 30 minut Vaření: 80 minut Počet porcí: 8

Existuje něco lepšího než rozpečený sýr? Nemyslím si! Vyzkoušejte tento luxusní zapečený pokrm z brambor, květáku, jarní cibulky, parmazánu a čedaru, který si hravě zvládne připravit i úplně začátečník.

Co budete potřebovat

  • 1 velký květák (asi 1,3–1,4 kg), nakrájený na malé růžičky
  • 4 jarní cibulky, nakrájené na plátky
  • 70 g másla
  • 1 cibule, nakrájená nahrubo
  • 70 g hladké mouky
  • 1 lžička mleté hořčice
  • 750 ml mléka
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 150 g zralého čedaru, strouhaného, ​​plus 2 polévkové lžíce navíc na posypání
  • 25g parmazánu, jemně nastrouhaného
  • 4 lžíce smetany na vaření
  • 2 lžíce jemně nasekané čerstvé plocholisté petrželky, plus navíc na ozdobu (volitelně)
  • ¼ lžičky mletého bílého pepře
  • sůl dle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř dle chuti
  • 900 g brambor, oloupaných
  • 1 lžíce rostlinného oleje

Postup

  • Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci.
  • Přidejte květák a přikryjte pokličkou.
  • Když se voda vrátí k varu, vařte jen 2 minuty.
  • Dobře sceďte a nechte v cedníku důkladně vyschnout v páře.
  • Bílé části jarní cibulky dejte do hrnce.
  • Přidejte máslo a cibuli a jakmile se máslo rozpustí, přiklopte poklicí a za občasného míchání vařte do změknutí.
  • Vmíchejte mouku s mletou hořčicí a postupně vmíchejte všechno mléko a vývar.
  • Vařte na mírném ohni, dokud směs nezačne bublat a nezhoustne.
  • Sundejte z plotny a vmíchejte oba sýry.
  • Nechte je rozpustit.
  • Přidejte smetanu, petrželku, bílý pepř a ½ lžičky soli.
  • Omáčku smíchejte ve velkém pekáči s květákem.
  • Přidejte také zelené části jarní cibulky.
  • Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci a přidejte celé brambory.
  • Vařte 15 minut, nebo dokud nejsou téměř uvařené.
  • Nechte okapat a až vychladnou, nakrájejte je na kolečka o tloušťce 5 mm.
  • Na květákovou směs navrstvěte brambory.
  • Předehřejte troubu na 200°C a potřete brambory olejem.
  • Vršek osolte a opepřete a poté pečte 30–40 minut, nebo dokud brambory nezezlátnou a omáčka pod ním nebude bublat.
  • Předehřejte troubu na funkci gril a navrch brambor nasypte extra čedar.
  • Nechte v troubě, dokud se sýr nerozpustí a vršek krásně nezezlátne.
  • Pokud chcete, ozdobte petrželkou a ihned podávejte.
Zapečený pokrm z brambor, květáku, jarní cibulky, parmazánu a čedaru v zapékací míse.
www.bbc.co.uk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.