Existuje něco lepšího než rozpečený sýr? Nemyslím si! Vyzkoušejte tento luxusní zapečený pokrm z brambor, květáku, jarní cibulky, parmazánu a čedaru, který si hravě zvládne připravit i úplně začátečník.
Co budete potřebovat
- 1 velký květák (asi 1,3–1,4 kg), nakrájený na malé růžičky
- 4 jarní cibulky, nakrájené na plátky
- 70 g másla
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 70 g hladké mouky
- 1 lžička mleté hořčice
- 750 ml mléka
- 150 ml zeleninového vývaru
- 150 g zralého čedaru, strouhaného, plus 2 polévkové lžíce navíc na posypání
- 25g parmazánu, jemně nastrouhaného
- 4 lžíce smetany na vaření
- 2 lžíce jemně nasekané čerstvé plocholisté petrželky, plus navíc na ozdobu (volitelně)
- ¼ lžičky mletého bílého pepře
- sůl dle chuti
- čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 900 g brambor, oloupaných
- 1 lžíce rostlinného oleje
Postup
- Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci.
- Přidejte květák a přikryjte pokličkou.
- Když se voda vrátí k varu, vařte jen 2 minuty.
- Dobře sceďte a nechte v cedníku důkladně vyschnout v páře.
- Bílé části jarní cibulky dejte do hrnce.
- Přidejte máslo a cibuli a jakmile se máslo rozpustí, přiklopte poklicí a za občasného míchání vařte do změknutí.
- Vmíchejte mouku s mletou hořčicí a postupně vmíchejte všechno mléko a vývar.
- Vařte na mírném ohni, dokud směs nezačne bublat a nezhoustne.
- Sundejte z plotny a vmíchejte oba sýry.
- Nechte je rozpustit.
- Přidejte smetanu, petrželku, bílý pepř a ½ lžičky soli.
- Omáčku smíchejte ve velkém pekáči s květákem.
- Přidejte také zelené části jarní cibulky.
- Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci a přidejte celé brambory.
- Vařte 15 minut, nebo dokud nejsou téměř uvařené.
- Nechte okapat a až vychladnou, nakrájejte je na kolečka o tloušťce 5 mm.
- Na květákovou směs navrstvěte brambory.
- Předehřejte troubu na 200°C a potřete brambory olejem.
- Vršek osolte a opepřete a poté pečte 30–40 minut, nebo dokud brambory nezezlátnou a omáčka pod ním nebude bublat.
- Předehřejte troubu na funkci gril a navrch brambor nasypte extra čedar.
- Nechte v troubě, dokud se sýr nerozpustí a vršek krásně nezezlátne.
- Pokud chcete, ozdobte petrželkou a ihned podávejte.