Každý má svou oblíbenou, hříšnou přílohu. Ta naše je gratinovaný květák se sýrem. Je jednoduchý na přípravu, máslo a smetana květáku dodávají bohatost, zatímco parmazán zase luxusní slanou sýrovost.
INGREDIENCE
- 1 a ½ velké hlavy květáku
- 6 polévkových lžic másla plus něco navíc
- ½ šálku vysokoprocentní smetany
- 3 stroužky česneku, lisované
- 2 šálky nastrouhaného čedaru
- 1 šálek čerstvě nastrouhaného parmazánu
- 1 lžíce lístků čerstvého tymiánu
- sůl a mletý černý pepř dle chuti
POSTUP
- Předehřejte troubu na 200º.
- Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou vařte květák do měkka, 8 minut.
- Dobře sceďte.
- Velký pekáč vymažte máslem.
- Přidejte polovinu květáku a zalijte polovinou smetany.
- Potřete polovinou másla, posypt polovinou česneku, čedaru, parmazánu a tymiánu.
- Opakujte se zbývajícími přísadami a dochuťte solí a pepřem.
- Pečte, dokud se sýr nerozteče a nezezlátne, 30 minut.
- Nechte 5 minut vychladnout a poté podávejte.
Nezapomeňte se podívat také na naše další skvělé mozzarellové recepty. Ochutnejte těstoviny, nebo třeba toasty s tímto výtečným sýrem a už nebudete chtít jinak!