Hutná a vydatná polévka, která zahřeje anebo jemný krém, který se rozplývá na jazyku.
Květáková polévka má mnoho podob.
Pokaždé je ale rychlá a především zdravá.
Který z receptů se stane vaším favoritem?
Naše recepty
Proč jíst květák?
- Květák je považován za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny.
- Obsahuje unikátní rostlinné sloučeniny snižující rizika mnoha chorob včetně rakoviny, nebo srdečních chorob
- Je vynikajícím zdrojem vitaminů a minerálů – květák obsahuje snad všechny vitamíny a minerály, které naše tělo potřebuje. V nejvyšších hodnotách se objevuje vitamín C, B6, K, draslík, mangan a fosfor.
- Má vysoký obsah vlákniny. Ta je nezbytná pro zdravé fungování střev, snižuje rizika některých chronických onemocnění a navíc pomáhá v boji proti obezitě.
- Květák je skvělým zdrojem antioxidantů, které tělo chrání před škodlivými volnými radikály a záněty
- Pomáhá při hubnutí – má nízký obsah kalorií ale vysoký podíl vlákniny a vody, zpomaluje trávení a podporuje pocit plnosti.
- Má vysoký obsah cholinu, živiny která se vyskytuje jen v několika potravinách. Přitom hraje hlavní roli při udržování integrity buněčných membrán, podílí se na vývoji mozku a produkci neurotransmiterů, které jsou nezbytné pro zdravý nervový systém. Také pomáhá zabránit hromadění cholesterolu v játrech. Nedostatek cholinu se může projevit neurologickými poruchami jako je demence, nebo Alzheimerova choroba.