Kombinaci květáku, sladké mrkve, kokosového mléka a výrazného koření si jednoduše zamilujete! Polévka je vydatná, exotická a příjemně pikantní.
Ingredience
- 1 květák nakrájený na růžičky
- 4 šálky oloupané a na kostičky nakrájené mrkve
- 1 středně sladký brambor
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 1 stroužek česneku, drcený
- 1 malý kousek zázvoru, drcený
- 1 čerstvá červená chilli parička, bez semínek, nasekaná
- 1 lžíce kokosového oleje
- 440 ml kokosového mléka
- 3 šálky vody
- 1/2 svazku koriandru, nasekaného
- 1 lžíce indického kari koření
- 2 čajové lžičky kurkumy
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 2 – 3 čajové lžičky soli
- šťáva z 1 pomeranče
- mletý černý pepř dle chuti
- 1/3 šálku mandlových vloček
Postup
- Květák rozdělte na růžičky a nakrájejte na čtvrtiny.
- Mrkev a sladkou bramboru oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo na kostky.
- Oloupejte cibuli, česnek a zázvor a nakrájejte na malé kostičky.
- Odstraňte stopku a semínka chilli papričky a jemně pokrájejte.
- Koriandr nahrubo nasekejte.
- Na sporáku zahřejte kokosový olej ve velké pánvi.
- Přidejte cibuli, česnek, zázvor a chilli a restujte 2 minuty.
- Poté přidejte mrkev, květák a brambor a vařte 5 minut.
- Přimíchejte koriandr, koření a 2 čajové lžičky soli.
- Zalejte vodou, přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte 30 minut vařit.
- Mezitím opečte mandlové vločky na pánvi do zlatova.
- Po uvaření polévky sundejte pánev ze sporáku.
- Jemně promixujte pomocí ponorného mixéru.
- Vmíchejte kokosové mléko a pomerančovou šťávu.
- Znovu krátce přiveďte k varu.
- Přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Polévku přendejte do misek a ozdobte mandlovými lupínky a lístky koriandru.