Tato krémová, veganská polévka z květáku a brambor s hráškem je sytá, vydatná a plná živin a chuti. Recept je navíc bez lepku, oleje, cukru a s nízkým obsahem tuku.
INGREDIENCE
- 2 šálky nakrájené bílé cibule
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1,5 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
- 1 vrchovatý šálek oloupané a nakrájené mrkve
- 1/2 lžičky sušené petrželky
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 2 šálky nakrájeného květáku
- 2 vrchovaté šálky oloupaných brambor nakrájených na kostky
- 4,5 šálku zeleninového vývaru
- 1 šálek zeleného hrášku, čerstvého nebo mraženého
- trocha čerstvé citronové šťávy (volitelně)
- sůl a pepř na dochucení
POSTUP
- Přidejte cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer do polévkového hrnce s 1/4 šálku zeleninového vývaru a špetkou soli a pepře.
- Vařte na středním plameni, dokud zelenina nezačne měknout a vonět, asi 6 minut.
- Vmíchejte sušené bylinky a ještě pár minut povařte.
- Přidejte brambory, květák a vývar a zlehka vařte 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Asi polovinu polévky opatrně naberte do mixéru a rozmixujte dohladka.
- Nalijte zpět do hrnce se zbývající, nerozmixovanou polévkou.
- Vmíchejte zelený hrášek, pokapejte čerstvou citronovou šťávou a případně dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte ihned nebo uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici po dobu až 5 dnů.
Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků. Kdo vyhrál v našem srovnání?