Tato květáková pochoutka plná skvělých řeckých chutí a spousty čerstvé zeleniny je jednoduchá na přípravu, je nízkosacharidová, bezlepková a veganská, takže si ji může vychutnat opravdu každý.
Ingredience:
Na salát:
- 1 střední květák
- 1 středně velká okurka
- 230 g cherry rajčat
- 10 černých oliv, vypeckovaných
- ¼ velké červené cibule, nakrájené na kostičky
- 110 g rozdrobeného sýru feta
Na zálivku:
- ½ šálku olivového oleje
- ½ šálku jablečného octa
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce dijonské hořčice
- ½ čajové lžičky sušeného oregana
- ½ čajové lžičky sušené bazalky
- 3 stroužky česneku, najemno nasekané
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- V malé misce smíchejte olivový olej, jablečný ocet, dijonskou hořčici, oregano, bazalku, česnek, sůl a pepř a dobře promíchejte.
- Dejte stranou.
- Mezitím přiveďte k varu slanou vodu ve velkém hrnci.
- Květák rozeberte na růžičky a dejte ho do vroucí vody.
- Vařte asi 7 minut.
- Sceďte a opláchněte studenou vodou, aby se vaření zastavilo.
- Dejte okapaný květák do velké salátové mísy.
- Přidejte nakrájenou okurku, černé olivy, rajčata, červenou cibuli, sýr feta, připravený salátový dresink a dobře promíchejte.
- Zakryjte a uchovávejte v chladničce až pět dní.