Hrnkové bábovky jsou super v tom, že se nemusíme zdržovat přesným vážením každé suroviny, což ušetří spoustu času. Tenhle recept je rychlý, snadný a výsledný moučník vynikající.
Ingredience:
- 3/4 hrnku rozinek
- 1/4 hrnku pálenky z třešní
- 3/4 hrnku teplého mléka
- 1/2 hrnku cukru moučka
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžičky instantního droždí
- 1 lžička soli
- 2 vejce
- 1/2 hrnku neslaného změklého másla
- blanšírované mandle
Postup:
- Rozinky dáme do malé misky, zalijeme pálenkou z třešní a zatím odložíme stranou.
- Připravíme si formu a nezapomeneme ji vymazat tukem a vysypat moukou.
- Nejdříve si v menší misce smícháme cukr s mlékem.
- Do jiné mísy nasypeme mouku, instantní droždí, sůl a promícháme.
- Přihodíme vejce, máslo a zalijeme mléčnou směsí a důkladně zpracujeme.
- Když už začíná těsto dostávat tu správnou konzistenci, přidáme rozinky s pálenkou.
- Těsto hněteme zhruba 5 minut na vále, pokud máme vhodného kuchyňského robota, můžeme nechat práci na něm.
- Vypracované těsto dáme do skleněné misky, kterou uvnitř potřeme trochou oleje.
- Zakryjeme vlhkým hadrem a necháme odpočívat na teplém vlhkém místě cca 10 – 15 minut.
- Dno formy posypeme trochou blanšírovaných mandlí, ideálně, aby v každé drážce byla aspoň jedna.
- Vyjmeme těsto z misky a rozprostřeme do celé bábovkové formy.
- Postavíme ji na teplé vlhké místo a necháme 2 až 4 hodiny kynout.
- Jakmile bude těsto do celé formy, že už by mělo tendenci přetékat, je čas vložit bábovku do trouby.
- Tu si ještě předtím předehřejeme na 180°C.
- Necháme péct asi 50 minut, přičemž pomocí špejle vyzkoušíme, jestli je těsto zcela upečené ve středu bábovky.
- Poté vyjmeme z trouby, vyklopíme a necháme na mřížce úplně vychladnout.
- Bábovku podáváme nejlépe třešňovým džemem. Skvělá jsou také švestková povidla.