Kynutá bábovka s marmeládou

Kynutá bábovka s marmeládou
Příprava: 30 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 10

Hrnkové bábovky jsou super v tom, že se nemusíme zdržovat přesným vážením každé suroviny, což ušetří spoustu času. Tenhle recept je rychlý, snadný a výsledný moučník vynikající.

Ingredience:

  • 3/4 hrnku rozinek
  • 1/4 hrnku pálenky z třešní
  • 3/4 hrnku teplého mléka
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžičky instantního droždí
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku neslaného změklého másla
  • blanšírované mandle

Postup:

  • Rozinky dáme do malé misky, zalijeme pálenkou z třešní a zatím odložíme stranou.
  • Připravíme si formu a nezapomeneme ji vymazat tukem a vysypat moukou.
  • Nejdříve si v menší misce smícháme cukr s mlékem.
  • Do jiné mísy nasypeme mouku, instantní droždí, sůl a promícháme.
  • Přihodíme vejce, máslo a zalijeme mléčnou směsí a důkladně zpracujeme.
  • Když už začíná těsto dostávat tu správnou konzistenci, přidáme rozinky s pálenkou.
  • Těsto hněteme zhruba 5 minut na vále, pokud máme vhodného kuchyňského robota, můžeme nechat práci na něm.
  • Vypracované těsto dáme do skleněné misky, kterou uvnitř potřeme trochou oleje.
  • Zakryjeme vlhkým hadrem a necháme odpočívat na teplém vlhkém místě cca 10 – 15 minut.
  • Dno formy posypeme trochou blanšírovaných mandlí, ideálně, aby v každé drážce byla aspoň jedna.
  • Vyjmeme těsto z misky a rozprostřeme do celé bábovkové formy.
  • Postavíme ji na teplé vlhké místo a necháme 2 až 4 hodiny kynout.
  • Jakmile bude těsto do celé formy, že už by mělo tendenci přetékat, je čas vložit bábovku do trouby.
  • Tu si ještě předtím předehřejeme na 180°C.
  • Necháme péct asi 50 minut, přičemž pomocí špejle vyzkoušíme, jestli je těsto zcela upečené ve středu bábovky.
  • Poté vyjmeme z trouby, vyklopíme a necháme na mřížce úplně vychladnout.
  • Bábovku podáváme nejlépe třešňovým džemem. Skvělá jsou také švestková povidla.
Buchta z droždí s blanšírovanými mandlemi a marmeládou.
Zdroj: https://www.ricardocuisine.com/en/recipes/3455-kugelhopf

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.