Jednoduchý moučník, ve kterém se snoubí bramborové těsto s vůní a chutí skořice. Vyzkoušejte, určitě vás zachutná.
Ingredience:
- 400 g mouky
- 250 g brambor
- 180 g cukru
- 150 g másla
- 130 ml mléka
- 40 g čerstvého droždí
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- špetka soli
Poleva
- 80 g másla
- skořicový cukr
Postup:
- Mouku prosejte do mísy a uprostřed udělejte důlek.
- Droždí rozdrobte, rozmíchejte s pěti polévkovými lžícemi mléka a jednou čajovou lžičkou cukru dohladka a vlijte do jamky.
- Smíchejte s trochou mouky a nechte přikryté na teplém místě asi 30 minut.
- Mezitím si uvařte brambory, poté je oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Nastrouhané brambory smíchejte s máslem, zbylým cukrem, mlékem, špetkou soli a citronovou kůrou.
- Poté přidejte bramborovou směs k moučné a důkladně prohněťte.
- Opět nechte alespoň 45 minut odpočívat.
- Předehřejte si troubu na 200 °C.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Vyválejte těsto a položte ho na plech.
- Několikrát propíchněte vidličkou a pečte 30-40 minut dozlatova.
- V malém kastrůlku rozpusťte máslo, potřete jím koláč a před podáváním ho posypte skořicovým cukrem.