Tradiční Honzovy kynuté buchty tentokrát plněné sladkými jablíčky. Na tento recept potřebujete sice více času, ale o to více si potom zaslouženě pochutnáte!
Ingredience na těsto
- 200g polohrubé mouky
- 200g hladké mouky
- Špetka soli
- 1ks vejce + 1 žloutek navíc
- 3/4 kostky droždí
- 100g rozpuštěného másla
- 250ml vlažného mléka
- 100g cukru krystal
- Kůra z citronu
Ingredience na náplň
- 6ks jablek
- Cukr dle chuti a sladkosti jablek
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce vanilkového pudinku v prášku
Postup
- Nejprve oloupejte jablka, zbavte je jadýrek a nastrouhejte nebo nakrájejte na kostičky. Kdo jak má rád.
- Posypte je cukrem, přidejte skořici a lžíci pudinkového prášku. V kastrůlku je chvilku poduste a poté nechte vychladnout.
- Do hrnečku rozdrobte droždí, drobet pocukrujte a zalijte troškou vlažného mléka.
- Nechte vzejít kvásek.
- Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, vzejitý kvásek a postupně zamíchejte ostatní suroviny na těsto.
- Vše propracujte do hladkého těsta, trochu poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte vykynout.
- Po vykynutí (asi po hodině) vyklopte na pomoučněný vál a rozdělte na stejně velké díly.
- Z každého poté udělejte placku, rozložte na ni přiměřené množství jablečné náplně a zabalte do kouličky.
- Buchtičky skládejte do vymazaného pekáčku a potírejte je rozpuštěným máslem ze všech stran.
- Poté je nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout a nakonec potřete vyšlehaným žloutkem.
- Pekáček s buchtami vložte do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečte dozlatova.
- Hotové buchty podávejte tak, jak máte rádi. Dobrou chuť.