Toto lahodné sladké jídlo s hutnými povidly s trochou rumu nejenže skvěle zaplní vaše žaludky, ale uspokojí i vaše chuťové pohárky.
Ingredience
- 1 balíček čerstvého droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 140 g másla
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 60 g krystalového cukru
- 3 žloutky
- trochu vanilky a strouhané citronové kůry
- rozpuštěné máslo na potírání buchet
- povidla
- lžíce rumu
Postup
- Smíchejte droždí s trochou cukru a vlažným mlékem a dejte směs na teplé místo, aby droždí začalo kvasit.
- Ve zbytku vlažného mléka rozpusťte máslo.
- Mouku se špetkou soli dejte do misky a přidejte zbývající cukr, žloutky, trochu vanilky nebo trochu vanilkového cukru a trochu nastrouhané citronové kůry.
- Smíchejte teplé mléko s rozpuštěným máslem a droždím.
- Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto, zasypte trochou mouky a nechte kynout, dokud se nezdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím připravte náplň.
- Smíchejte povidla s trochou rumu.
- Když je těsto hotové, dejte ho na pomoučenou plochu.
- Těsto můžete buď vyválit na silnější vrstvu a rozdělit, abyste získali stejné čtvercové kousky, nebo pomocí lžíce odštípněte kuličky přímo z těsta a vytvořte ploché čtvercové kousky.
- Na střed každého čtvercového kusu položte lžíci náplně, ohněte okraje přes náplň, prsty přitlačte a vytvořte buchtu.
- Buchtu namažte rozpuštěným máslem a dejte na pekáč, jednu vedle druhé.
- Nakonec na všechny naneste ještě trochu rozpuštěného másla.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 25-30 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu.
- Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Preferujete spíše koláče s čerstvým ovocem? Podívejte se i na naše recepty na buchty se švestkami.