Tuto klasiku vám asi ani nemusíme představovat, je to stará dobrá dobrota!
Co budeme potřebovat
Na kvásek
- 1 lžíce moučkového cukru
- 100 ml teplého mléka
- 21 g běžného droždí
Na těsto
- 150 ml teplého mléka
- 3 žloutky
- 1 vejce
- 160 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- 500 g hladké mouky
- 4 lžíce moučkového cukru
Na náplň
- 500 g tvarohu
- 2 žloutky
- 1 – 2 lžičky smetany (10% nebo 12% tuku)
- 1 lžička citronové kůry
- 55 g moučkového cukru
- Volitelně: rum nebo rumová esence, mandlová esence, rozinky
Postup
- V malé misce smíchejte mléko a cukr. Ujistěte se, že mléko není příliš horké ani studené.
- Přidejte malé kousky droždí. Mísu přikryjeme kuchyňskou utěrkou a dáme na teplé místo.
- Po 10 nebo 15 minutách by se droždí mělo rozpustit a na povrchu mléka by měla být pěna. Pokud ne, počkejte dalších 15 minut.
- Ve velké míse smíchejte všechny žloutky, vejce a mléko. Přidejte polovinu rozpuštěného másla a špetku soli.
- Vmícháme mouku a cukr.
- Přidejte kvásek.
- Těsto pečlivě prohněteme vařečkou nebo v kuchyňském robotu s hnětacím hákem. Pokud to děláte ručně, může to trvat asi 15 minut, než těsto správně uhněteme.
- Jakmile se těsto přestane lepit na mísu, můžete s hnětením přestat.
- Mísu přikryjte kuchyňskou utěrkou a dejte ji na teplé místo, aby těsto vykynulo do dvojnásobného objemu. To by mělo trvat přibližně 45 – 60 minut.
- Mezitím si připravte náplň, kterou budete používat.
- V misce smícháme tvaroh a žloutky. Smetanu přilijeme tak, aby směs nebyla příliš tuhá, ale pozor, aby nebyla příliš tekutá.
- Přidejte zbytek ingrediencí a promíchejte.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Plech na pečení vymažeme máslem.
- Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, odřízněte z něj asi polovinu. Položte na pomoučněnou plochu a vyválejte na tloušťku asi 1 cm.
- Vykrájejte čtverečky cca 5×5 cm. Doprostřed čtverce dejte plnou lžičku náplně.
- Těsto obalte kolem náplně tak, aby vám vznikla kulička.
- Umístěte jej na plech na pečení. Pokračujte ve skládání, mezi kuličkami na plechu ponechte malé místo, budou dále kynout v troubě.
- Po dokončení nechte těsto na plechu 15 minut kynout, než ho vložíte do trouby.
- Po 15 minutách buchty důkladně pomažeme máslem.
- Plech vložíme do trouby a pečeme 30 minut dozlatova.
Jestli vás nehoní mlsná, tak není nic jednoduššího než si připravit tyto lahodné pomazánky z tvarohu.