Kynuté knedlíčky v páře s omáčkou

Kynuté knedlíčky v páře s omáčkou

Pokud jde o tuto zajímavou recepturu, snoubí se zde nadýchané, lehoučké, jemné a velmi chutné bochánky těsta s luxusní omáčkou, která je dokonale sladká a lahodná.

Ingredience:

Na knedlíčky:

  • 1 sáček droždí
  • 1/4 hrnku vlažné vody
  • 1/2 hrnku teplého mléka
  • 2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 2 lžíce másla
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 a 1/2 až 3 hrnky polohrubé mouky

Na borůvkovou omáčku:

  • 3 hrnky čerstvých borůvek
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • Trochu vody
  • 1 lžičku citronové šťávy

Postup:

  • Droždí nasypeme do vlažné vody, necháme asi 5 minut odstát, poté mícháme, dokud se nerozpustí.
  • V míse smícháme cukr, máslo, sůl, vejce a teplé mléko. Jakmile je mléko mícháním vlažnější, vmícháme rozpuštěné droždí.
  • Postupně přidáváme mouku tak, aby vzniklo tuhé těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme zvolna kynout na dvojnásobný objem.
  • Poté vyklopíme na pomoučenou desku a lehce hněteme, aby bylo těsto pěkně hladké.
  • Vyválíme na plát o tloušťce 1 cm a vykrájíme kolečka o průměru asi 3 cm.
  • Zakryjeme utěrkou a necháme znovu kynout na dvojnásobek.
  • Poté lehce vymažeme parní koš, naskládáme do něj kolečka a necháme 10 minut napařovat.
  • Mezitím důkladně propláchneme borůvky, dáme do hrnce, zasypeme cukrem, přilijeme trochu vody a přivedeme na středním ohni k varu, aby se cukr rozpustil.
  • Vaříme tak dlouho, dokud nebude omáčka konzistenci jako sirup. Nakonec přidáme ještě citronovou šťávu a naposledy zamícháme.
  • Odstavíme z tepla a přelijeme do misky. Dáme ochladit do lednice.
  • Když jsou knedlíky hotové, přelijeme je na talíři borůvkovou omáčkou.

Tip: Omáčku je nejlepší připravit ve chvíli, kdy těsto teprve kyne, aby měla čas dobře vychladnout.

Německé napařované knedlíky zalité omáčkou plnou čerstvých borůvek.
Zdroj: food52.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.