Pokud vás omrzely stále dokola omílané recepty na lívance, které nabízí jen sladké varianty, nebojte se mysleli jsme i na vás. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, níže jsme si pro vás připravili slané alternativy, které jste určitě ještě nejedli. Tak šup, šup a vyzkoušejte lívance přelité domácím chutney nebo slaninové lívance s javorovým sirupem, jako ve správném americkém bistru.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 125 g kukuřičné mouky
- 300 ml vody
- 125 g cizrnové mouky
- 2 lžičky sušeného droždí
- 125 g rýžové mouky
- 125 g celozrnné mouky
- 1 lžička cukru krystal
- 1 lžička soli
- střední cibule (nakrájená na plátky)
- chilli papričky
Na chutney
- 75 g jogurtu
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 svazek koriandru
- 1 svazek máty
- jalapeno (nakrájená na plátky)
- 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru (nebo sušeného)
- stroužek česneku
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky cukru
Postup
- Do velké mouky nasypeme a smícháme všechny mouky se lžičkou soli.
- V menší misce si připravíme kvásek.
- 150 ml teplé vody smícháme se sušeným droždím a cukrem.
- Směs zamícháme a necháme alespoň 10 minut odstát v teple.
- Kvásek nalijeme do suchých surovin a společně se zbytkem vody smícháme.
- Do těsta přidáme nakrájenou cibuli a chilli.
- Mísu s těstem přikryjeme a necháme hodinu kynout.
- Na střední teplotu si nahřejeme pánev.
- Těsto na lívance začneme pomalu z obou stran smažit.
- Lívanec musí být dobře propečený a zlatavý po obou stranách.
- Mezitím když nám kyne těsto na lívance si připravíme mátovo-koriandrové chutney.
- Všechny ingredience dáme do jedné nádoby na mixování.
- Všechny spolu umixujeme dohladka.
- Pokud se mixér nebo robot nechce rozběhnout použijeme trochu vody.
- Chutney ochutnáme, dosolíme a přidáme citronovou šťávu podle naší chuti.
- Před podáváním musí chutney zchladnout.