Kynuté podkovy

Kynuté podkovy

Jednoduché kvasnicové těsto a z něj vyrobené lahodné svatomartinské rohlíčky jsou nepostradatelnou součástí slavnostního pečení. Mají jemnou konzistenci, jsou jemné a hodí se k odpolednímu čaji, ale i ke snídani s kávou.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 250 ml vlažného plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 60 g změklého neslaného másla
  • Špetka jemné mořské soli
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu

Na dokončení:

  • 1 vaječný žloutek
  • 2 lžíce mléka
  • Hrubý cukr na posyp

Postup:

  • Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Zasypeme lžící cukru, 5 lžícemi mléka a poté vidličkou smícháme kvasinky s trochou mouky, aby kvásek lépe kynul.
  • Zakryjeme utěrkou a necháme 15 minut kynout. Pak přidáme vejce, zbytek cukru, vanilkový cukr, máslo, sůl, rum, citronovou kůru a zbytek mléka.
  • Vše smícháme a hněteme tak dlouho, až se těsto přestane lepit na stěny mísy. Vyklopíme na pomoučený vál, a ještě několik minut hněteme, aby bylo těsto dokonale hladké a elastické.
  • Dáme zpět do mísy a necháme na teplém místě kynout 60 minut. Mezitím si připravíme 2 plechy, které vyložíme pečícím papírem.
  • Z těsta vyválíme velký obdélník, nařežeme na trojúhelníky, srolujeme do tvaru rohlíku a naskládáme na plechy. Přikryjeme papírem na pečení a necháme dalších 15 minut kynout.
  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a v malé misce smícháme vaječný žloutek s mlékem. Tím potřeme rohlíky a posypeme perlovým/hrubým cukrem.
  • Vložíme do trouby a pečeme 20 minut dozlatova. Po upečení necháme odpočívat na plechu asi 5 – 10 minut, teprve potom je dáme na mřížku vychladnout.
Pečivo sypané cukrem.
Zdroj: http://kitchenlioness.blogspot.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.