Nevíte, jak své buchty ještě obzvláštnit? Zkuste je zalít omáčkou z másla, cukru a citronové šťávy! Je to opravdu skvělé.
Ingredience
- 10 g cukru
- 100 g kvásku
- 140 g teplého mléka
- 300 g silné chlebové mouky
- 3 g (1 lžička) skořice
- 20 g cukru
- 1 vejce
- 2 g soli
- 50 g másla
- ½ sklenice povidel
- 80 g moučkového cukru
- 30 g másla
- šťáva z ½ citronu
Poleva
Postup
- Smíchejte mléko, cukr a kvásek ve velké misce a nechte stát 10 minut.
- Přidejte mouku, skořici, cukr, vejce, sůl a máslo a hněťte nebo míchejte v robotu, dokud není těsto hladké a pružné.
- Zakryjte a nechte 2 hodiny kynout na teplém místě.
- Těsto vyklopte na lehce pomoučenou plochu.
- Jemně ho natáhněte na čtverec 45 cm a lžičkou opatrně nandejte povidla.
- Rozetřete je lžící a dávejte při tom pozor, abyste těsto neroztrhli.
- Sbalte ho pevně do dlouhé klobásy, zatlačte šev a pořádně utěsněte.
- Připravte si čtvercový plech velký asi 20 x 20 cm nebo podobný a vyložte ho pečícím papírem.
- ,,Klobásu“ z těsta nakrájejte ostrým nožem na 9 částí.
- Vytvořte buchty a dejte si pozor na utěsnění spodku, povidla nesmí prosakovat.
- Buchty dejte na plech, volně přikryjte potravinovou fólií a nechte asi hodinu na teplém místě.
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Když se buchty nafouknou a těsně přiléhají k sobě, přendejte plech do trouby a pečte 20 minut.
- Nechte buchty vychladnout.
- Chcete-li udělat polevu, přiveďte máslo k varu v malé pánvi, přimíchejte do misky s moučkovým cukrem a přidejte citronovou šťávu tak, aby poleva byla dostatečně tekutá na pokapání buchet.