Jak pečou kynuté koláče naši němečtí sousedé si můžete vyzkoušet na tomto receptu.
Budete potřebovat:
- 1 hrnek mléka
- 1 čajovou lžičku cukru krupice
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 kostku kvasnic
- 1 hrnek moučkového cukru
- 3 žloutky
- 1/4 čajovou lžičku soli
- 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky mandlového extraktu
- jemně nastrouhaná citronová kůra z jednoho citronu
- 9 polévkových lžic rozpuštěného másla
- 1,5 kilogramu zralých švestek
Drobenka:
- 1 ½ hrnku hrubé mouky
- ¾ hrnku cukru krupice
- 1 čajovou lžičku skořice
- 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
- 10 polévkových lžic chlazeného másla
Postup přípravy:
- Nejdříve si připravte kvásek.
- Do misky vložte hrnek mouky, ve které udělejte důlek.
- Do důlku rozdrobte kvasnice, zasypte je lžičkou cukru a zalijte teplým mlékem.
- Směs trochu zamíchejte, misku přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte asi 15 minut stát.
- Mezitím si vyšlehejte žloutky s cukrem.
- Přidejte sůl, vanilkový i mandlový extrakt, citronovou kůru a promíchejte.
- Ke směsi přidejte vzniklý kvásek, mouku a máslo – je třeba těsto pořádně “vyhnětat” – pokud máte domácího robota, využijte ho, usnadní vám práci.
- Hotové nelepivé těsto vložte do mísy, přikryjte utěrkou, položte na teplé místo a nechte 2 hodiny kynout.
- Zatímco těsto kyne, připravte si švestky.
- Omyjte je, odstraňte pecky a překrojte na polovinu, kterou ještě na polovinu překrojíte.
- Jakmile je těsto vykynuté, rozprostřete ho prsty do formy nebo plechu.
- Do těsta naskládejte připravené švestky a celý plech znovu zakryjte utěrkou a nechte další hodinu kynout.
- V misce smíchejte mouku, cukr a skořici.
- Přidejte vychlazené máslo, vanilkový extrakt a prsty všechny ingredience spojte tak, aby vznikla drobenka.
- Hotovou drobenku nasypte na vykynutý koláč.
- Pečte při teplotě 160 stupňů asi jednu hodinu.