Kynuté švestkové koláče

Kynuté švestkové koláče

Jak pečou kynuté koláče naši němečtí sousedé si můžete vyzkoušet na tomto receptu.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek mléka
  • 1 čajovou lžičku cukru krupice
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kostku kvasnic
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 1/4 čajovou lžičku soli
  • 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky mandlového extraktu
  • jemně nastrouhaná citronová kůra z jednoho citronu
  • 9 polévkových lžic rozpuštěného másla
  • 1,5 kilogramu zralých švestek

Drobenka:

  • 1 ½ hrnku hrubé mouky
  • ¾ hrnku cukru krupice
  • 1 čajovou lžičku skořice
  • 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
  • 10 polévkových lžic chlazeného másla

Postup přípravy:

  • Nejdříve si připravte kvásek.
  • Do misky vložte hrnek mouky, ve které udělejte důlek.
  • Do důlku rozdrobte kvasnice, zasypte je lžičkou cukru a zalijte teplým mlékem.
  • Směs trochu zamíchejte, misku přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte asi 15 minut stát.
  • Mezitím si vyšlehejte žloutky s cukrem.
  • Přidejte sůl, vanilkový i mandlový extrakt, citronovou kůru a promíchejte.
  • Ke směsi přidejte vzniklý kvásek, mouku a máslo – je třeba těsto pořádně “vyhnětat” – pokud máte domácího robota, využijte ho, usnadní vám práci. 
  • Hotové nelepivé těsto vložte do mísy, přikryjte utěrkou, položte na teplé místo a nechte 2 hodiny kynout.
  • Zatímco těsto kyne, připravte si švestky.
  • Omyjte je, odstraňte pecky a překrojte na polovinu, kterou ještě na polovinu překrojíte.
  • Jakmile je těsto vykynuté, rozprostřete ho prsty do formy nebo plechu.
  • Do těsta naskládejte připravené švestky a celý plech znovu zakryjte utěrkou a nechte další hodinu kynout.
  • V misce smíchejte mouku, cukr a skořici.
  • Přidejte vychlazené máslo, vanilkový extrakt a prsty všechny ingredience spojte tak, aby vznikla drobenka.
  • Hotovou drobenku nasypte na vykynutý koláč.
  • Pečte při teplotě 160 stupňů asi jednu hodinu.
kynutý koláč pečený se švestkami a posypaný drobenkou
Zdroj foto: dissolve.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.