Je to stará dobrá česká klasika, která prostě chutná. Buchty z kynutého těsta a naplněné povidly nebo tvarohem, jsou prostě jasnou volbou, když si chcete pochutnat na něčem tradičním.
Co budeme potřebovat
- 500 g hladké mouky
- 200 ml vlažného mléka
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 3 vejce
- 1 droždí
- máslo na potření
- špetka soli
- náplň dle chuti
Postup
- Mouku, cukr a špetku soli promícháme.
- Ve středu uděláme důlek, přidáme kvasnice s trochou mléka a rozmícháme na kašičku.
- Zakryjeme a necháme stát.
- Přidáme zbylé mléko, rozpuštěné máslo a vejce.
- Řádně vyhněteme.
- Necháme kynout asi hodinu a půl.
- Vykynuté těsto rozválíme na obdélníkový plát silný asi 1 cm.
- Rádýlkem vykrojíme 20 čtverců a do středu každého přidáme náplň.
- Pak každý čtverec vytáhneme za rohy a spojíme ve středu. Prsty utěsníme veškeré sváry a dlaní vytvarujeme do tvaru buchty.
- Vytvarované buchty skládáme vedle sebe do máslem vymazaného pekáče.
- Necháme kynout ještě 20 minut. Troubu rozehřejeme na 180°C.
- Připravené buchty dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme asi 30 minut.
- Podáváme jemně pomoučené moučkovým cukrem.
Buchty můžeme upéct i tvarohové s ovocem, nebo si zavzpomínat na školku s buchtičkami se šodó!