Tato kynutá placička z brambor je něco, jako chutný bramborový koláček. Při pečení vám vznikne kapsička, kterou lze naplnit libovolnou náplní podle chuti. Samotné těsto je velmi jemné, proto ho můžete podávat buď k dobrému masu, jako je recept na hovězí maso s pepřem, nebo bramborák zakusovat k indickému butter chicken!
Co budeme potřebovat
- 100 ml teplého mléka
- 150 g vařených brambor
- 150 g mouky
- 25 g másla
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžička suchého droždí
- 10 g čerstvého droždí
Postup
- Do teplého mléka přidejte cukr a droždí, nechte 5-10 minut odstát, dokud se droždí nerozpustí.
- Uvařené brambory rozmělníme na pyré, přidáme máslo a sůl.
- Poté přidáme mléko s droždím.
- Postupně přidáváme mouku, hněteme v měkké těsto. Těsto hněteme přibližně 5 minut.
- Těsto dáme do mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme na teplém místě 40–60 minut kynout, dokud se nezdvojnásobí.
- Uhněteme těsto, rozdělíme na 8 kuliček o hmotnosti 50–55 g.
- Zapněte troubu, aby se zahřála na 200 stupňů.
- Každou kuličku vyválejte na placičku o průměru 12 cm.
- Snažte se je opatrně vyválet, aby se těsto nepotrhalo, protože při pečení bude otvorem unikat vzduch a bramborák se příliš nenafoukne.
- Pečte 4 koláče na jednom plechu v troubě předehřáté na 200 stupňů po dobu 8-10 minut.