Kynutý bramborový koláč z droždí se sýrovou náplní

Kynutý bramborový koláč z droždí se sýrovou náplní

Tento recept na kynutý bramborák z trouby se sýrovou a bramborovou náplní je tradičním pokrmem osetské kuchyně. Příprava koláče je celkem jednoduchá. Nejprve si připravte kynuté těsto, poté uvařte bramborovou kaši se strouhaným sýrem a nakonec ho podávejte jako vydatnou přílohu k salátu Caesar.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 5 g suchého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 300 ml vody nebo mléka
  • 400-450 g mouky
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Na náplň

  • 350 g brambor
  • 250 g slaného sýra
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Máslo

Postup

  • Na kynuté těsto rozpusťte droždí v míse s vlažným mlékem nebo vodě s 1 lžičkou cukru.
  • Přidejte 2-3 lžíce mouky, dobře promíchejte metličkou.
  • Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 30 minut.
  • Na těsto přidejte sůl a 1/3 prosáté mouky do droždí v míse a dobře promíchejte.
  • Poté přidejte 1/3 mouky a znovu dobře promíchejte.
  • Přidejte olej a zbývající mouku.
  • Z těsta vytvarujte kouli a vložte do mísy lehce vymazané tukem.
  • Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 45 minut.
  • Připravte si náplň.
  • Brambory oloupeme, dáme do hrnce a podlijeme vodou.
  • Brambory vařte asi 25 minut do změknutí.
  • Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
  • Přidejte k bramborám a promíchejte.
  • Pomocí tyčového mixéru vše zpracujte na pyré.
  • Pyré podle chuti osolíme, opepříme a necháme vychladnout.
  • Troubu předehřejte na 250 °C.
  • Poprašte pracovní plochu trochou mouky.
  • Těsto opatrně prohněteme a rozdělíme na 3 díly a vytvarujeme kuličky a zploštěte je.
  • Doprostřed dejte náplň.
  • Okraje placičky k sobě přitiskněte přes náplň a vytvarujte kuličku.
  • Plech vyložte pečícím papírem.
  • Povrch kuliček lehce propíchejte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára.
  • V předehřáté troubě na střední příčce pečete asi 15 minut do zlatova.
  • Vyjměte plech s bramborákem z trouby.
  • Bramborák potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.

K vydatnému a zdravému obědu se určitě hodí i nějaký dobrý nápoj. Ten si nejlépe připravíte doma, protože budete vědět, co do něj dáváte. S tím vám pomůže SodaStream, podívejte se na naší recenzi, kde zjistíte, jaký vybrat.

Sýrem naplněný bramborák upečený v torubě.
Zdroj: twoplaidaprons.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.