Tento recept na kynutý bramborák z trouby se sýrovou a bramborovou náplní je tradičním pokrmem osetské kuchyně. Příprava koláče je celkem jednoduchá. Nejprve si připravte kynuté těsto, poté uvařte bramborovou kaši se strouhaným sýrem a nakonec ho podávejte jako vydatnou přílohu k salátu Caesar.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 5 g suchého droždí
- 1 lžička cukru
- 300 ml vody nebo mléka
- 400-450 g mouky
- ¼ lžičky soli
- 2 lžíce rostlinného oleje
Na náplň
- 350 g brambor
- 250 g slaného sýra
- Sůl
- Mletý černý pepř
- Máslo
Postup
- Na kynuté těsto rozpusťte droždí v míse s vlažným mlékem nebo vodě s 1 lžičkou cukru.
- Přidejte 2-3 lžíce mouky, dobře promíchejte metličkou.
- Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 30 minut.
- Na těsto přidejte sůl a 1/3 prosáté mouky do droždí v míse a dobře promíchejte.
- Poté přidejte 1/3 mouky a znovu dobře promíchejte.
- Přidejte olej a zbývající mouku.
- Z těsta vytvarujte kouli a vložte do mísy lehce vymazané tukem.
- Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 45 minut.
- Připravte si náplň.
- Brambory oloupeme, dáme do hrnce a podlijeme vodou.
- Brambory vařte asi 25 minut do změknutí.
- Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Přidejte k bramborám a promíchejte.
- Pomocí tyčového mixéru vše zpracujte na pyré.
- Pyré podle chuti osolíme, opepříme a necháme vychladnout.
- Troubu předehřejte na 250 °C.
- Poprašte pracovní plochu trochou mouky.
- Těsto opatrně prohněteme a rozdělíme na 3 díly a vytvarujeme kuličky a zploštěte je.
- Doprostřed dejte náplň.
- Okraje placičky k sobě přitiskněte přes náplň a vytvarujte kuličku.
- Plech vyložte pečícím papírem.
- Povrch kuliček lehce propíchejte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára.
- V předehřáté troubě na střední příčce pečete asi 15 minut do zlatova.
- Vyjměte plech s bramborákem z trouby.
- Bramborák potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.
K vydatnému a zdravému obědu se určitě hodí i nějaký dobrý nápoj. Ten si nejlépe připravíte doma, protože budete vědět, co do něj dáváte. S tím vám pomůže SodaStream, podívejte se na naší recenzi, kde zjistíte, jaký vybrat.