Kynutý koláč s borůvkami a drobenkou

Kynutý koláč s borůvkami a drobenkou

Klasika ve formě kynutého těsta potěší naprosto každého.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 1 kostka kvasnic
  • 80 gramů cukru krupice
  • 250 mililitrů mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli

Posýpka:

  • 75 gramů jemných ovesných vloček
  • 600 gramů borůvek
  • 60 gramů polohrubé mouky
  • 75 gramů másla
  • 75 gramů cukru krupice

Postup přípravy:

  • Nejdříve si připravte těsto, které je časově náročnější.
  • Do mísy rozdrobte kostku kvasnic, kterou přelijte vlažným mlékem.
  • Na kvasnice s mlékem nasypte 10 gramů cukru a trochu zamíchejte – nechte 15 minut odstát, vzejde vám kvásek.
  • Do druhé mísy nasypte mouku, kterou prosejte.
  • Přidejte vzniklý kvásek společně s ostatními ingrediencemi na těsto.
  • Všechno dobře promíchejte – mělo by vzniknout vláčné těsto, které je potřeba pořádně vyhnětat.
  • Hotové těsto uložte na teplé místo, zasypte moukou a přikryjte utěrkou – nechte půl až třičtvrtě hodinky kynout.
  • Mezitím si připravte borůvky – umyjte je a v sítku je nechte okapat.
  • Ovesné vločky s moukou, cukrem a máslem promíchejte tak, aby vznikla drobenka.
  • Troubu si předehřejte na 180 stupňů a připravte si formu či plech na koláč.
  • Nakynuté těsto vložte do formy – pomocí prstů jej rovnoměrně rozprostřete.
  • Nasypte na těsto borůvky a zasypte připravenou drobenkou.
  • Takto připravený koláč nechte stát 15 minut a poté jej vložte do trouby.
  • Pečte asi dalších 30 minut.
pečený kynutý koláč s borůvkami a drobenkou na povrchu
Zdroj foto: pinterest.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.