Kynutý koláč se švestkami

Kynutý koláč se švestkami

Máte zásobu plodů z vaší zahrádky a přemýšlíte, jak je co nejlépe využít? Tuhle buchtu budete dělat tak často, že už nebudete chtít vidět ani jedinou švestku, jak je dobrý.

Ingredience:

Těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 80 ml vlažného mléka
  • 1 sáček instantního droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • Strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 1 lžička čerstvého nakrájeného rozmarýnu
  • 60 g krystalového cukru
  • 125 ml olivového oleje

Na ozdobu:

  • 3 – 5 velkých švestek na plátky
  • 1 lžička nasekaného rozmarýnu
  • 40 g třtinového cukru

Postup:

  • Do mísy kuchyňského robota dáme mouku, mléko, instantní droždí, sůl, vejce, kůru z citronu i rozmarýn.
  • Zapneme ne nízké otáčky, aby se jednotlivé suroviny propojily. Musíme počítat s tím, že na počátku bude těsto dost tuhé.
  • Míchací nástavec vyměníme za hák na hnětení těsta a zapneme na střední rychlost.
  • Pomalu přisypeme cukr, přičemž každou trošku cca 2 minuty hněteme.
  • Když spotřebujeme všechen cukr, necháme hníst na střední stupeň tak dlouho, až se těsto začne točit kolem hnětacího háku.
  • Poté vrátíme zpět míchací nástavec/metlu, přilijeme olivový olej a při nízkých obrátkách mícháme, aby bylo těsto pěkně hladké.
  • Připravíme si nejlépe skleněnou mísu, vymažeme olejem, dáme do ní hotové těsto a zakryjeme. Necháme kynout při pokojové teplotě asi 2 hodiny.
  • Po uplynutí této doby těsto jemně prohněteme a rovnoměrně rozprostřeme do kulaté pečící formy.
  • Poklademe nakrájenými švestkami, zakryjeme a necháme znovu 1 1/2 hodiny kynout při pokojové teplotě.
  • Pak už jen stačí si předehřát troubu na 200 stupňů, posypat buchtu rozmarýnem i cukrem a vložit do trouby na 10 minut.
  • Snížíme teplotu na 175°C a necháme péct dalších 30 minut. Jakmile švestky pustí šťávu a povrch bude zlatohnědý, je hotovo.
  • Vyjmeme formu z trouby a necháme 10 minut odpočinout. Vyklopíme z formy a počkáme, až buchta úplně vychladne.
Dort z olivového oleje se švestkovou polevou.
Zdroj: https://www.wildyeastblog.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.