A kdo rád klasiku, tak doporučujeme tento skvělý recept na jahodové koláče, který vždy potěší.
Budete potřebovat:
- 500 gramů jahod
- 750 gramů hladké mouky
- ½ kostky droždí
- 250 mililitrů vlažného mléka
- 3 polévkové lžíce krupicového cukru
- ½ kávové lžičky nastrouhané citronové kůry
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 kelímek zakysané smetany
- 4 polévkové lžíce oleje
- ½ kostky rozpuštěného másla
- 2 vejce
- špetka soli
Drobenka:
- 250 gramů hrubé mouky
- 100 gramů cukru krupice
- ½ kostky změklého másla
Postup přípravy:
- Začněte přípravou kvásku.
- Prosátou mouku dejte do mísy a udělejte důlek.
- Do něj rozdrobte droždí a zalijte trochou vlažného mléka a zasypte cukrem.
- Nakonec zasypte trochou mouky z okrajů důlku, přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek – asi 15 minut.
- Jakmile je kvásek hotový, přidejte ostatní suroviny na těsto a vymíchejte.
- Těsto by mělo být měkké a nelepivé – zakryjte ho utěrkou a nechte aspoň půl hodiny kynout na teplém místě.
- Mezitím si zapněte troubu na 180 stupňů a připravte si plech na pečení – vyložte ho pečícím papírem.
- Vykynuté těsto dejte na plech a pomocí prstů ho rovnoměrně rozložte.
- Na něj naskládejte plátky jahod, zasypte drobenkou a vložte do trouby.
- Pečte asi 30 minut při teplotě 180 stupňů.