Kynutý koláč z jahod

Kynutý koláč z jahod

A kdo rád klasiku, tak doporučujeme tento skvělý recept na jahodové koláče, který vždy potěší.

Budete potřebovat:

  • 500 gramů jahod
  • 750 gramů hladké mouky
  • ½ kostky droždí
  • 250 mililitrů vlažného mléka
  • 3 polévkové lžíce krupicového cukru
  • ½ kávové lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 4 polévkové lžíce oleje
  • ½ kostky rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • špetka soli

Drobenka:

  • 250 gramů hrubé mouky
  • 100 gramů cukru krupice
  • ½ kostky změklého másla

Postup přípravy:

  • Začněte přípravou kvásku.
  • Prosátou mouku dejte do mísy a udělejte důlek.
  • Do něj rozdrobte droždí a zalijte trochou vlažného mléka a zasypte cukrem.
  • Nakonec zasypte trochou mouky z okrajů důlku, přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek – asi 15 minut.
  • Jakmile je kvásek hotový, přidejte ostatní suroviny na těsto a vymíchejte.
  • Těsto by mělo být měkké a nelepivé – zakryjte ho utěrkou a nechte aspoň půl hodiny kynout na teplém místě.
  • Mezitím si zapněte troubu na 180 stupňů a připravte si plech na pečení – vyložte ho pečícím papírem.
  • Vykynuté těsto dejte na plech a pomocí prstů ho rovnoměrně rozložte.
  • Na něj naskládejte plátky jahod, zasypte drobenkou a vložte do trouby.
  • Pečte asi 30 minut při teplotě 180 stupňů.
kynutý koláč s jahodami
Zdroj foto: thecottagenest.blogspot.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.