Kynutý makový štrúdl

Kynutý makový štrúdl
Příprava: 20 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 10

Pro milovníky kynutých moučníků zde máme kynutý makový štrúdl jako od babičky. S tímto druhem těsta se dobře pracuje, jelikož se netrhá a je vláčné. Při přípravě si hlídejte množství mléka – záleží na vaší mouce – někdy totiž stačí uváděné množství, někdy musíte přidat více.

Ingredience na těsto

  • 500g hladké mouky
  • 2ks žloutků
  • 1 droždí
  • 40g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce cukru
  • 250ml mléka
  • špetka soli

Ingredience na náplň

  • 2 hrnky máku
  • 1,5 hrnku mléka
  • 5 polévkových lžic třtinového cukru
  • hrst rozinek (dle chuti)

Postup

  • Nejprve nechte vzejít kvásek tak, že do mističky nebo hrníčku dáte lžíci mléka, lžíci mouky, cukr a droždí.
  • Smíchejte všechny ostatní suroviny a přidejte vzejitý kvásek. Vypracujte hladké těsto.
  • Dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
  • Mezitím si připravte makovou nádivku tak, že v hrnci zahřejete mléko, přidáte ostatní suroviny a vaříte do zhoustnutí.
  • Po vykynutí rozdělte těsto na dvě poloviny. Z každé poloviny vyválejte tenký plát.
  • Navrch poklaďte nádivku a zaviňte. Poté opatrně přeneste na plech a nechte ještě 20 minut kynout.
  • Povrch závinu potřete rozšlehaným vejcem či máslem a dejte do předehřáté trouby péct při 180°C po dobu 30-40 minut. Hlídejte jej, každá trouba peče jinak.
  • Hotový závin nechte vychladnout a podávejte nakrájený.
Štrůdl s mákem ke kávě.
Zdroj: sandapagaimo.blogspot.com

Když se řekne závin, každý si jistě představí jablečný štrúdl. Ani ty u nás nesmí chybět. Inspirujte se našimi báječnými recepty na jablečný závin!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.