Příprava: 60 minut
Vaření: 30 minut
Počet porcí: 8
Doba přípravy: 90 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 8
Ingredience
- 40 dkg polohrubé mouky
- špetka soli
- 6 dkg sádla
- 6 dkg másla
- 3 žloutky
- 1 lžička citronové šťávy
- mléko dle potřeby
- tuk na vymazání
- žloutek na potření
Kvásek:
- 1 dl mléka
- 2 dkg droždí
- 4 dkg moučkového cukru
Maková nádivka:
- 25 dkg mletého máku
- 2 dl mléka
- 20 dkg moučkového cukru
- 5 dkg rozinek
- 2 tlučené hřebíčky
- 1 vanilkový cukr
Postup receptu
- Z mouky, soli, rozpuštěného másla a sádla, žloutků, citronové šťávy, vykynutého kvásku a mléka vypracujeme těsto, které rozdělíme na 3 díly a necháme vykynout
- Potom každý díl rozválíme, potřeme makovou nádivkou, svineme, položíme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a v mírně vyhřáté troubě upečeme
- Maková nádivka: mletý mák zalijeme vařícím mlékem, přidáme cukr, rozinky, tlučený hřebíček, vanilkový cukr a vše promícháme