Na tomto velikonočním pletenci se skořicí se nedá příliš zkazit. Stačí k tomu pokojová teplota droždí, pilné ruce a trocha trpělivosti.
Ingredience
- 600 g hladké mouky
- 1 lžička mouky
- 80 g cukru
- 1 lžíce skořice
- 125 g másla
- 300 ml mléka
- 2 kostky droždí
- citronová kůra
- 1 vejce
Postup
- Do mísy si prosejte mouku, do které přidáte cukr, suché droždí, citronovou kůru, sůl a dobře pomíchejte.
- Ve vlažném mléce rozpusťte máslo a přidejte do mísy.
- Míchejte, dokud nebude těsto hladké a nebude se odlepovat od stěn mísy, dle chuti můžete přidat rozinky.
- Nádobu překryjte utěrkou a nechte těsto vykynout asi po dobu 2 hodin.
- Ručně rozdělte těsto na 3 stejné kusy, které převálíte do dlouhých rolí o průměru asi 2,5 cm.
- Tyto role spojte na jejich vrcholu a spleťte je jako vánočku.
- Spletený cop spojte do kruhu – viz foto.
- Věnec potřete rozšlehaným vejcem, případně můžete posypat plátky mandlí.
- Vložte do trouby a pečte cca 20 – 30 minut, než bude povrch zlatavý.
Při přípravě tradičního velikonočního pečeného věnce se vám ale meze nekladou – můžete do těsta přidat spoustu ingrediencí, přesně podle vaší chuti.