Kynutý skořicový pletenec

Kynutý skořicový pletenec

Na tomto velikonočním pletenci se skořicí se nedá příliš zkazit. Stačí k tomu pokojová teplota droždí, pilné ruce a trocha trpělivosti.

Ingredience

  • 600 g hladké mouky
  • 1 lžička mouky
  • 80 g cukru
  • 1 lžíce skořice
  • 125 g másla
  • 300 ml mléka
  • 2 kostky droždí
  • citronová kůra
  • 1 vejce

Postup

  • Do mísy si prosejte mouku, do které přidáte cukr, suché droždí, citronovou kůru, sůl a dobře pomíchejte.
  • Ve vlažném mléce rozpusťte máslo a přidejte do mísy.
  • Míchejte, dokud nebude těsto hladké a nebude se odlepovat od stěn mísy, dle chuti můžete přidat rozinky.
  • Nádobu překryjte utěrkou a nechte těsto vykynout asi po dobu 2 hodin.
  • Ručně rozdělte těsto na 3 stejné kusy, které převálíte do dlouhých rolí o průměru asi 2,5 cm.
  • Tyto role spojte na jejich vrcholu a spleťte je jako vánočku.
  • Spletený cop spojte do kruhu – viz foto.
  • Věnec potřete rozšlehaným vejcem, případně můžete posypat plátky mandlí.
  • Vložte do trouby a pečte cca 20 – 30 minut, než bude povrch zlatavý.
Velikonoční kynutý pletenec zdobený vajíčky.
Zdroj: theomaway.com

Při přípravě tradičního velikonočního pečeného věnce se vám ale meze nekladou – můžete  do těsta přidat spoustu ingrediencí, přesně podle vaší chuti.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.