Ze zralých jablíček si můžete připravit také kynutý jablečný závin. Ten je sice o něco pracnější, ale ten výsledek za to určitě stojí.
Ingredience na těsto
- 0,5 kg hladké mouky
- 100g změklého másla
- 2 žloutky
- 1 kostku droždí
- 100g cukru krystal + 2 lžíce na kvásek
- 200ml vlažného mléka + 100ml na kvásek
- špetka soli
- 1 vejce (na potírání)
- strouhanka
Ingredience na náplň
- 5-8 jablek
- 1 vanilkový cukr
- skořice dle chuti
Postup
- Do menší nádoby/hrnku nalijte 100ml vlažného mléka, přidejte 2 lžíce cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek po dobu asi 15 minut.
- Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte cukr, žloutky, rozpuštěné máslo a špetku soli. Nakonec přidejte kvásek a množství mléka dle potřeby (cca 200ml, ale záleží na mouce)
- Rukama zadělejte těsto, které by nemělo lepit. Přikryjte jej utěrkou a nechejte v teple asi hodinu kynout.
- Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jadýrek a nastrouhejte je nahrubo nebo nakrájejte na malé kostičky.
- Jablka smíchejte s vanilkovým cukrem a skořicí. Můžete přidat i rozinky.
- Vykynuté těsto si rozdělte na dvě části a na pomoučněném vále rozválejte tenké pláty.
- Každý plát posypejte strouhankou, navrstvěte jablečnou náplň a pečlivě zaviňte. Přitlačte okraje.
- Záviny dejte na plech vyložený pečícím papírem a před vložením do trouby ještě pomažte rozšlehaným vajíčkem.
- Pečte na 180°C asi 25-30 minut. Po upečení nechejte chvilku odpočinout, pak posypejte moučkovým cukrem a podávejte.
Vyzkoušejte také vláčné jablečné muffiny, které se skvěle hodí jako chuťovka na oslavu nebo jen tak na posezení.