Kynutý závin s jablky

Kynutý závin s jablky
Příprava: 30 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 10

Ze zralých jablíček si můžete připravit také kynutý jablečný závin. Ten je sice o něco pracnější, ale ten výsledek za to určitě stojí.

Ingredience na těsto

  • 0,5 kg hladké mouky
  • 100g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 1 kostku droždí
  • 100g cukru krystal + 2 lžíce na kvásek
  • 200ml vlažného mléka + 100ml na kvásek
  • špetka soli
  • 1 vejce (na potírání)
  • strouhanka

Ingredience na náplň

  • 5-8 jablek
  • 1 vanilkový cukr
  • skořice dle chuti

Postup

  • Do menší nádoby/hrnku nalijte 100ml vlažného mléka, přidejte 2 lžíce cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek po dobu asi 15 minut.
  • Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte cukr, žloutky, rozpuštěné máslo a špetku soli. Nakonec přidejte kvásek a množství mléka dle potřeby (cca 200ml, ale záleží na mouce)
  • Rukama zadělejte těsto, které by nemělo lepit. Přikryjte jej utěrkou a nechejte v teple asi hodinu kynout.
  • Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jadýrek a nastrouhejte je nahrubo nebo nakrájejte na malé kostičky.
  • Jablka smíchejte s vanilkovým cukrem a skořicí. Můžete přidat i rozinky.
  • Vykynuté těsto si rozdělte na dvě části a na pomoučněném vále rozválejte tenké pláty.
  • Každý plát posypejte strouhankou, navrstvěte jablečnou náplň a pečlivě zaviňte. Přitlačte okraje.
  • Záviny dejte na plech vyložený pečícím papírem a před vložením do trouby ještě pomažte rozšlehaným vajíčkem.
  • Pečte na 180°C asi 25-30 minut. Po upečení nechejte chvilku odpočinout, pak posypejte moučkovým cukrem a podávejte.
Pocukrovaný a nakrájený štrůdl s kousky jablek.
Zdroj: essen-und-trinken.de

Vyzkoušejte také vláčné jablečné muffiny, které se skvěle hodí jako chuťovka na oslavu nebo jen tak na posezení.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.