Okořeňte večeři tímto super zdravým receptem s vysokým obsahem vlákniny, nabitým železem a počítá se jako 4 z vašich 5 jídel denně – je to navíc levné!
Co budeme potřebovat
- 100 g červené čočky
- Lžička kurkumy
- Lžíce tamarindové pasty
- Cibule (nakrájená na plátky)
- Stroužek česneku (prolisovaný)
- Kousek zázvoru (nastrouhaný)
- Lžička kari
- Lilek (nakrájený na plátky)
- 500 ml vody
Postup
- Čočku, kurkumu a tamarindovou pastu zalijeme 500 ml vody
- Přidáme sůl a začneme vařit
- Čočku vaříme 15 minut, dokud nám nezměkne
- Z hrnce odstraníme veškerou pěnu, která se nám vytvořila
- Mezitím si na vetší pánvi rozehřejeme olej
- Přidáme cibuli, česnek a zázvor
- Opékáme dozlatova asi 5 minut
- Do směsi na pánvi přidáme kari a vaříme další 2 minuty
- Přidáme čočku a pokračujeme ve vaření dalších 10 minut
- Vedle si rozehřejeme pánev na velmi vysokou teplotu
- Lilek potřeme olejem a okořeníme
- Okořeněné plátky lilku na pánvi smažíme z každé strany 2-3 minuty
- Čočku na kyselo podáváme s opečeným lilkem
Čočku můžete podávat i s uvařenou basmati rýží, limetkovým nebo mangovým chutney a koriandrem.