Kombinace jablek, skořice a vloček dělá z této pochoutky opravdovou delikatesu. Vyzkoušejte, uvidíte, že bude chutnat nejen vám, ale i všem vašim návštěvám.
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 3/4 šálku hnědého cukru
- 1/2 šálku podmáslí
- 1/4 šálku másla
- 1 vejce
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1/8 čajové lžičky soli
- 1/8 čajové lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Zdobení
- 3-4 oloupaná jablka, nakrájená na plátky
- 1/4 šálku másla
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1/4 šálku cukru
- 3/4 čajové lžičky mleté skořice
Postup:
- Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, cukr, hřebíček a muškátový oříšek.
- Rozpuštěné máslo, vejce, podmáslí a vanilku šlehejte tak dlouho, dokud se dobře nespojí.
- Směs vlijte do moučné směsi a důkladně promíchejte.
- Předehřejte troubu na 170°C.
- Do pekáče, formy na dort nebo hlubšího plechu vložte čtvrtinu hrnku másla.
- Vložte do trouby a počkejte, až se máslo zcela rozpustí.
- Pomocí štětce vymažte stěny a na dno pekáče dejte třetinu jablek.
- Navrch nalijte těsto.
- Na vrchní část těsta dejte zbytek jablek.
- V míse smíchejte ovesné vločky, cukr a skořici.
- Touto směsí na závěr posypejte jablka.
- Vložte do trouby a pečte přibližně 45-50 minut.
Ovesné vločky, cukr a skořici lze zkombinovat také s nasekanými mandlemi či ořechy.
Recepty z ovesných vloček jde ozvláštnit či dochutit také za pomoci domácích marmelád. Inspirujte se!