Červené víno, ocet z červeného vína, hořká čokoláda a sušené švestky. To je tajemství tohoto chutného receptu!
Ingredience:
- 1000 g kančí kýty
- 1 cibule
- 2 čajové lžičky cukru
- 25 g vysokoprocentní hořké čokolády
- 100 g sušených švestek
- hrst piniových oříšků
- olej
Marináda
- 2 šálky červeného vína
- 1 šálek octa z červeného vína
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 řapíkatý celer
- 1 stroužek česneku
- bobkový list
- tymián
- hřebíček
- celý pepř
Postup:
- Vložte všechny ingredience na přípravu marinády, včetně oloupané a nakrájené zeleniny, do hrnce a přiveďte k varu.
- Následně směs odstavte a nechte vychladnout.
- Vložte do hrnce s marinádou maso, v případě potřeby, pokud není kančí kýta zcela ponořená, přidejte ještě trochu vína a octu.
- Nechte v ledničce marinovat přes noc.
- Následující den maso z marinády vyjměte.
- V hluboké pánvi či hrnci na oleji orestujte nakrájenou cibuli, přidejte kousky masa, osolte, opepřete a rovněž zlehka orestujte.
- Přidejte do hrnce veškerou zbylou marinádu tím, že ji přecedíte přes síto.
- Hrnec přiklopte a duste v závislosti na tom, jak velké kousky masa máte, 60-90 minut.
- Když už je maso téměř hotové, přidejte do hrnce též hořkou čokoládu, piniové oříšky a sušené švestky.
- Nechte několik minut dusit.
- Následně omáčku ochutnejte a případně přidejte ještě trochu koření, cukru nebo octa.
Takto připravená kančí kýta na víně se podává především s polentou nebo opečeným pečivem.