Milovníci dobrého jídla vědí, že maso s kvalitním červeným vínem tvoří ideální spojení. Nejvíce doporučovaným vínem k přípravě takovýchto pokrmů je zejména víno burgundské.
Ingredience:
- 1 slepice
- 1/3 šálka másla
Marináda
- 1/2 šálku červeného vína
- 2 PL sójové omáčky
- 2 PL červeného vinného octa
- 2 PL třtinového cukru
- 1/4 šálku vody
- 1/4 šálku nakrájené cibule
- 4 prolisované stroužky česneku
- 2 čajové lžičky tymiánu
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 1/2 čajové lžičky pepře
- 3 bobkové listy
- sůl, pepř
Postup:
- Všechny ingredience na marinádu důkladně smíchejte v misce a přendejte do sáčku.
- Následně do sáčku vložte i omytou a očištěnou slepici, sáček dobře utěsněte.
- Následně sáčkem třepejte až do doby, než bude celá slepice pokrytá marinádou.
- Vložte slepici i se sáčkem na 24 hodin do ledničky.
- Během této doby občas sáčkem opět zatřepejte.
- Následující den předehřejte troubu na 220°C.
- Slepice ze sáčku vyjměte, přebytečnou marinádu umístěte do malé pánvičky a přidejte k ní třetinu šálku másla.
- Přiveďte tuto směs na pánvičce k varu a poté odstavte.
- Slepici vložte na rošt do pekáče prsy nahoru a přelijte směsí z pánvičky.
- Pečte po dobu 15 minut, poté teplotu snižte na 180°C a pečte ještě přibližně 60 minut, v závislosti na velikosti slepice.
- V průběhu pečení slepici pravidelně polévejte vypečenou šťávou.
Slepice na víně chutná skvěle s restovanou zeleninou a pečenými brambory.