Na Srí Lance, odkud tento recept pochází, se používá především kokosový ocet. V našich podmínkách ho lze nahradit buď octem jablečným, nebo bílým vinným octem.
Ingredience:
- 1000 g kuřecího masa nebo kousky celého kuřete
- 1/2 šálku kokosového mléka
- 1/2 šálku vody
- 2-3 PL kokosového oleje
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 bobkové listy
- 2 čajové lžičky kari
- 1 tyčinka skořice
- 1 čajová lžička kajenského pepře nebo chilli
- 1 PL uzené papriky
- 2 chilli papričky
- 3 rajčata
- 2 čajové lžičky hnědého cukru
- 2 čajové lžičky jablečného octa
- sůl
Postup:
- Do pánve nebo hrnce dejte kokosový olej a zahřejte ho na mírném ohni.
- Do rozehřátého oleje přidejte nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor.
- Několik minut povařte.
- Přidejte kari, kajenský pepř nebo chilli a skořici.
- Důkladně promíchejte a vařte několik minut, dokud se koření nerozvoní.
- Přidejte kousky kuřecího masa, chilli papričky, sůl, rajčata a jednu čajovou lžičku cukru.
- Promíchejte a vařte přibližně 10 minut bez pokličky na středně silném ohni. Často míchejte, aby se kuře nebo koření nepřipálilo.
- Přilijte kokosové mléko, vodu, jablečný ocet a přiveďte směs k varu.
- Snižte teplotu, přiklopte pokličkou a za občasného míchání vařte přibližně 15-20 minut, v závislosti na velikosti masa.
- Ochutnejte a podle potřeby dosolte nebo můžete přidat zbytek cukru.