Rádi ochutnáváte něco nového a zajímavého? Pak si připravte lahodný nápoj, kterým je perlivé víno zlatavé barvy.
Ingredience
- 1 litr pampeliškových květů
- 4,5 litru vody
- 2 citrony
- 2 pomeranče
- 1,5 kg cukru
- 40 g droždí
Postup
- Z květů pampelišky odstraňte většinu zelených částí, tedy především kalichy na spodní části květů.
- Následně pampeliškové květy spařte 2,5 l vroucí vody a nechte louhovat 1 den.
- Druhý den směs přeceďte a výluh nalijte do pětilitrové nádoby.
- Následně rozmíchejte cukr ve 2 l vroucí vody. Jakmile se cukr rozpustí, nechte roztok vychladnout a přilijte jej do nádoby s pampeliškovým výluhem.
- Nyní oloupejte citrony i pomeranče, nakrájejte je na plátky a společně s rozdrobeným droždím vše přidejte do nádoby s pampeliškovým výluhem.
- Následně tuto nádobu zakryjte potravinovou fólií, do které udělejte, pomocí jehly, několik otvorů, aby mohl dovnitř pronikat vzduch.
- Nádobu umístěte na 6 týdnů na světlo, k oknu a nechte kvasit.
- Až kousky citrusů klesnou na dno nádoby, přelijte víno do připravených lahví.
- Lahve následně uzavřete a uskladněte na dobu alespoň 6 měsíců, lépe ale dvou let, do chladu a temna.
- Tento recept na pampeliškové víno je možná trochu běh na dlouhou trať, ale výsledná chuť stojí skutečně za to!
Vyzkoušejte olej ve spreji, který vám v kuchyni usnadní práci.