Lahodný guláš z kančí kýty se zeleninou

Lahodný guláš z kančí kýty se zeleninou

Pokud máte rádi pikantní pokrmy, můžete tento recept ozvláštnit přidáním sušených mletých chilli papriček. Stačí je přidat ke směsi zesklovatělé cibule, mrkve a celeru.

Ingredience:

Marináda

  • 1000 g kančí kýty
  • 2 šálky červeného vína
  • 1/2 šálku octu z červeného vína
  • 1 cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 mrkev
  • 1 PL balzamikového octa
  • bobkový list
  • tymián
  • nové koření

Omáčka

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 šálku sušených švestek
  • 1 řapíkatý celer
  • bobkový list
  • 1 PL hnědého cukru
  • pomerančová kůra
  • sušené mleté chilli papričky (volitelné)
  • kousek vysokoprocentní hořké čokolády
  • 4 PL olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci přiveďte k varu všechny ingredience na marinádu kromě kančího masa, tedy směs nakrájené zeleniny, vína, vinného octa a koření.
  2. Nechte vychladnout a do takto připravené marinády vložte na 24 hodin kančí maso nakrájené na kousky.
  3. Poté maso z marinády vyjměte, tekutinu přeceďte. Uchovejte pouze tekutinu, nikoli zbytky zeleniny a koření.
  4. V hrnci na olivovém oleji rozvoňte prolisovaný česnek.
  5. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a celer, restujte přibližně 6-8 minut.
  6. Následně vložte do hrnce i namarinované maso a promíchejte.
  7. Přilijte marinádu a přiveďte k varu.
  8. Přidejte bobkový list, sušené švestky a cukr.
  9. Přiklopte pokličkou a za občasného míchání vařte přibližně po dobu 2 hodin.
  10. Když je maso měkké, přidejte trochu pomerančové kůry a nastrouhanou čokoládu.
  11. Promíchejte a případně ještě dochuťte solí a pepřem.

Kančí kýta jako guláš chutná výborně s knedlíkem, bramborovou kaší i šťouchanými brambory.

Pokrm z kančího masa a směsi zeleniny s bramborovou kaší
zdroj: thespruceeats.com

Zvěřina není jen kančí. Vyzkoušejte rovněž naše lahodné recepty ze srnčího masa. Připravte si z něj guláš i steak!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.