Lahodný moučník s vůní svěžího ovoce je oblíbenou pochoutkou zejména v letních měsících, což neznamená, že si tuto pochoutku nemůžete vychutnat celoročně.
Ingredience:
Korpus:
- 1 hrnek krystalového cukru
- 3 větší vejce
- 3/4 hrnku podmáslí
- Strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
- 1/4 hrnku čerstvé pomerančové šťávy
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 polévková lžíce kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3/4 hrnku extra panenského olivového oleje
Na polevu:
- 1/4 hrnku čerstvého pomerančového džusu
- 1/2 hrnku moučkového cukru
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů a nachystáme formu na pečení, kterou vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Do misky dáme vejce s cukrem a šleháme ručním mixérem zhruba 1 minutu, aby byla směs hezky nadýchaná.
- Přidáme podmáslí, pomerančovou kůru, pomerančový džus, vanilkový extrakt, prášek do pečiva, sůl a důkladně promícháme, až se vše spojí.
- Přisypeme mouku a promísíme, aby se neutvořila žádná hrudka.
- Nakonec přilijeme olivový olej a mixérem vyšleháme do hladkého těsta.
- Přendáme do formy a pečeme 35 – 45 minut. Povrch by měl mít zlatohnědý nádech, a když zkusíme zapíchnout špejli do střední části buchty, měla by být čistá a těsto nesmí lepit.
- Vyjmeme z trouby a necháme 15 minut odpočinout, poté vyklopíme na mřížku a dáme stranou do vychladnutí.
- Jakmile je buchta vychladlá, připravíme si polevu.
- Pomerančový džus dáme do malé misky, přidáme cukr a mícháme tak dlouho, až je poleva krásně hladká.
- Polevu pak pomocí stěrky či štětce rozetřeme na dort a znovu necháme vychladnout.
- Před servírováním stačí pocukrovat a můžeme servírovat.