Lahodný pomerančový koláč

Lahodný pomerančový koláč

Lahodný moučník s vůní svěžího ovoce je oblíbenou pochoutkou zejména v letních měsících, což neznamená, že si tuto pochoutku nemůžete vychutnat celoročně.

Ingredience:

Korpus:

  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 3 větší vejce
  • 3/4 hrnku podmáslí
  • Strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
  • 1/4 hrnku čerstvé pomerančové šťávy
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 polévková lžíce kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku extra panenského olivového oleje

Na polevu:

  • 1/4 hrnku čerstvého pomerančového džusu
  • 1/2 hrnku moučkového cukru

Postup:

  • Troubu si předehřejeme na 170 stupňů a nachystáme formu na pečení, kterou vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  • Do misky dáme vejce s cukrem a šleháme ručním mixérem zhruba 1 minutu, aby byla směs hezky nadýchaná.
  • Přidáme podmáslí, pomerančovou kůru, pomerančový džus, vanilkový extrakt, prášek do pečiva, sůl a důkladně promícháme, až se vše spojí.
  • Přisypeme mouku a promísíme, aby se neutvořila žádná hrudka.
  • Nakonec přilijeme olivový olej a mixérem vyšleháme do hladkého těsta.
  • Přendáme do formy a pečeme 35 – 45 minut. Povrch by měl mít zlatohnědý nádech, a když zkusíme zapíchnout špejli do střední části buchty, měla by být čistá a těsto nesmí lepit.
  • Vyjmeme z trouby a necháme 15 minut odpočinout, poté vyklopíme na mřížku a dáme stranou do vychladnutí.
  • Jakmile je buchta vychladlá, připravíme si polevu.
  • Pomerančový džus dáme do malé misky, přidáme cukr a mícháme tak dlouho, až je poleva krásně hladká.
  • Polevu pak pomocí stěrky či štětce rozetřeme na dort a znovu necháme vychladnout.
  • Před servírováním stačí pocukrovat a můžeme servírovat.
Jemný dort s vůní pomerančů.
Zdroj: https://thecafesucrefarine.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.