Laktofermentovaná směs

Laktofermentovaná směs

Kvašená zelenina je pro naše tělo poklad, protože nám pomáhá udržovat zdraví prospěšné bakterie v našich střevech. Díky její konzumaci zároveň posilujeme imunitu.

Ingredience:

  • 3 polévkové lžíce mořské soli
  • 1 litr vody
  • 150 g květáku
  • 200 g mrkve
  • 1 větší červená paprika
  • 3 stroužky česneku
  • 1 – 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře

Postup:

  • Vodu se solí smíchejte v odměrce nebo třeba džbánu, aby se úplně rozpustila.
  • Zeleninu očistíme, mrkev nakrájíme na proužky, papriku na větší kostky a květák rozebereme na růžičky.
  • Připravíme si velkou nádobu, ideálně keramickou, a naskládáme do ní veškerou zeleninu.
  • Zalijeme slanou vodou, aby byla zcela ponořená. Pokud bude někde zelenina vyčuhovat, přidáme více vody.
  • Zaklopíme malou miskou, čímž bude zelenina stlačována pod hladinu.
  • Pečlivě zaklopíme a necháme na stálém místě při pokojové teplotě pracovat.
  • Zhruba jednou za dva dny nádobu odklopíme a necháme uvolnit plyny, které jsou produkovány v průběhu fermentace, a ochutnáme, jak nám vyhovuje jejich chuť.
  • Pokud máme přímo nádobu, která je určena pro kvašení zeleniny, jednoduše tam vše nandáme, zalijeme a necháme kvasit asi 7 dní při pokojové teplotě.
  • Když nám bude chuť vyhovovat, můžeme přendat do jiné nádoby a uložit do lednice, kde bude i nadále probíhat jejich fermentace, jen pomalejším tempem.
Kvašené papriky, květák a mrkev.
Zdroj: https://www.thekitchn.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.