Kvašená zelenina je pro naše tělo poklad, protože nám pomáhá udržovat zdraví prospěšné bakterie v našich střevech. Díky její konzumaci zároveň posilujeme imunitu.
Ingredience:
- 3 polévkové lžíce mořské soli
- 1 litr vody
- 150 g květáku
- 200 g mrkve
- 1 větší červená paprika
- 3 stroužky česneku
- 1 – 2 bobkové listy
- 1/2 lžičky koriandru
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
Postup:
- Vodu se solí smíchejte v odměrce nebo třeba džbánu, aby se úplně rozpustila.
- Zeleninu očistíme, mrkev nakrájíme na proužky, papriku na větší kostky a květák rozebereme na růžičky.
- Připravíme si velkou nádobu, ideálně keramickou, a naskládáme do ní veškerou zeleninu.
- Zalijeme slanou vodou, aby byla zcela ponořená. Pokud bude někde zelenina vyčuhovat, přidáme více vody.
- Zaklopíme malou miskou, čímž bude zelenina stlačována pod hladinu.
- Pečlivě zaklopíme a necháme na stálém místě při pokojové teplotě pracovat.
- Zhruba jednou za dva dny nádobu odklopíme a necháme uvolnit plyny, které jsou produkovány v průběhu fermentace, a ochutnáme, jak nám vyhovuje jejich chuť.
- Pokud máme přímo nádobu, která je určena pro kvašení zeleniny, jednoduše tam vše nandáme, zalijeme a necháme kvasit asi 7 dní při pokojové teplotě.
- Když nám bude chuť vyhovovat, můžeme přendat do jiné nádoby a uložit do lednice, kde bude i nadále probíhat jejich fermentace, jen pomalejším tempem.