Ochutnejte recepty na domácí langoše naslano i nasladko nejen v kalorickém podání

Oblíbená jídla národních kuchyní se posunují mimo hranice jednotlivých zemí.

Langoš nebo také smažený chléb je jedním z příkladů. 

Je téměř těžké najít člověka, který by tuto maďarskou fastfoodovou specialitu neměl rád. 

Proto jsme pro vás připravili hned 6 receptů na langoše v těch nejoblíbenějších verzích. 

Naleznete i tipy na slané a sladké kombinace. 

Jako originální dochucení můžete vyzkoušet i některé z našich dipů.

Máte nejraději langoše nasladko či naslano? Určitě bychom tipovali, že ta slaná verze je více populárnější. Tu lze připravit v nespočtu dochucení, ale jednou z nejoblíbenějších je klasika v podobě česneku, kečupu a sýru. 

Stánkový langoš má také častokrát přidanou tatarku. Lze jej ale dochutit i méně kalorickou obdobou – zakysanou smetanou. Nejlepší je, když si ji mírně osolíte a přímo do ní prolisujete česnek. Chuť pak bude dokonale vyvážená. 

Nabízí se zde i šunka a další uzeniny, například slanina, ať už čerstvá či usmažená. Dále pak salámy a klobásy. Méně známá je také kombinace s bramborovou kaší nebo lečem. Vegetariáni si určitě rádi pošmáknou na kombinaci s grilovanou nebo podušenou cuketou nebo lilkem a dalšími druhy zeleniny v kombinaci se sýrem.

Ze sýrů je pak nejlepší eidam, ale službu prokáží i další tvrdé sýry, jako je gouda. Chybu však neuděláte ani mozzarellou, která je však méně slaná. 

Ve sladkých variantách opět není žádné omezení. Oblíbené je dochucovat nutellou s banánem nebo marmeládou, ale bohatě postačí langoš posypat moučkovým cukrem nebo medem a skořicí. Jelikož je těsto spíše neutrální než vyloženě slané, je to obrovská výhoda. 

A jestli doma nemáte zrovna třeba sýr, můžete zkusit jednoduchou česnekovou vodu, kterou se potře a je dokonalý. Trochu studené vody smícháte s prolisovaným česnekem a špetkou soli. 

A jaký je vlastně původ langoše? Je to dobrůtka, jejíž kořeny sahají do Maďarska. Zde se tento smažený chleba připravoval obvykle ke snídani právě v těch dnech, kdy se pekl nový chléb. Odtud se pak rozšířil do mnoha slovanských států a my patříme k oněm šťastlivcům. 

Napište nám do komentářů, jak se vám recepty na langoše povedly. Budeme moc rádi!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.