Milujete mořské plody nebo jen chcete vyzkoušet něco nového? Pro obě varianty jsme připravili tyto lahodné recepty na langustu, které stojí za vyzkoušení!
Maso tohoto mořského korýše je chuťově podobné humru, ale za zlomek ceny, proto se do něho s chutí pusťte!
Není pochyb o tom, že se tento pokrm zařadí mezi vaše nejoblíbenější, je totiž naprosto delikátní!
Co na ně říkáte?
Naše recepty
Jak se jí langusta
Začněte tím, že jednou rukou budete držet hlavu a druhou ocas.
Hlavu dejte stranou.
Všechny ‚kousky‘, které nesníte, můžete několik dní uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Později z nich můžete připravit langustovou polévku (recept výše).
Pomocí obou palců rozlomte a uvolněte skořápku.
Maso by nyní mělo snadno vyklouznout ven.
Nakrájejte maso ze zadní části langusty a podávejte.
Jak uvařit langustu
Základní metoda
Nejzákladnější metodou vaření langošů je jednoduše je uvařit ve vařící a oloupat u stolu.
Bez ohledu na to, jak je vaříte, umístěte je na 30 minut do mrazničky, abyste je před vařením omráčili.
Přiveďte k varu velkou pánev s hodně osolenou vodou (1 polévková lžíce soli na 1 l vody)
Dávejte pozor, abyste pánev nepřeplnili, přidejte langusty, v případě potřeby po dávkách, a vařte 3 až 4 minuty, dejte pozor, abyste je nepřevařili.
Zda jsou připraveni, poznáte podle spodní strany ocasu; při vaření bude bílá na rozdíl od průsvitné, když je langusta syrová.
Langusty vyndejte z pánve a před podáváním sceďte.
Podávejte na velkém talíři s trochou majonézy na namáčení, kolečky citronu a trochou soli.
Další metody
Umístěte langusty přímo na rozpálený gril (rozkrojené podélně napůl, řeznou stranou nahoru) a grilujte po dobu několika minut. Grilování na uhlí nebo na dřevě korýšům dodá lehce kouřový nádech.
Chcete-li langusty připravit jednoduše, tak je blanšírujte ve vroucí osolené vodě po dobu přibližně 20 sekund, poté je vyjměte z hrnce, ihned ponořte do ledové vody. Snadno pak stáhnete hlavu a klepeta, pak zmáčkněte břicho dovnitř, aby se rozbil krunýř. Odloupněte krunýř přejetím ostrého nože po zádech a odstraňte černou nitku (střevo a trávicí trakt). Vaření langust dokončete buď opékáním na pánvi s máslem do zbělení/zrůžovění, nebo pošírováním v omáčce, polévce nebo vývaru.