Rizoto s langustou je vynikající večeře pro zvláštní příležitosti. Ať už je to výročí, Valentýn nebo narozeniny, recept jako je tento, je perfektní volbou pro domácí soukromé oslavy.
Co budeme potřebovat
- 125 g aborio rýže
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 ml bílého vína
- 750 ml kuřecího vývaru
- 250 g hub (očištěné a nakrájené)
- ½ nakrájené cibule
- 4 stroužky česneku (prolisovaného)
- 3 lžíce másla
- 125 g parmazánu (nastrouhaného)
- 750 g vařených langusty (ocasy)
- Sůl
- Pepř
- Citron zbavený šťávy a kůry
- Lžíce nasekané petrželky
Postup
- Vekou pánev si potřeme silnou vrstvou olivového oleje
- Přidáme prolisovaný česnek a smažíme
- Česnek vyjmeme z pánve, když se rozvoní a než zhnědne
- Přidáme houby do pánve a opékáme, dokud nepustí tekutinu
- Poté je dochutíme solí a pepřem, zamícháme
- Vyjmeme je z pánve a tekutinu, kterou pustily, odložíme do mísy vedle
- Pánev vrátíme na sporák a znovu potřeme olejem
- Přidáme cibuli a dochutíme jí solí a pepřem
- Cibuli vaříme, dokud není měkká a průsvitná
- Přidáme rýži a za stálého míchání několik minut opékáme
- Přidáme trochu bílého vína, tak aby rýže byla zakrytá, a mícháme, dokud se úplně nevstřebá
- Přidáme trochu kuřecího vývaru, abychom zakryli rýži, a znovu mícháme, dokud se nevstřebá
- Toto opakujeme ještě dvakrát, dokud není rýže uvařená „al dente“
- Zatímco se rýže vaří, přidáme langusty na pánev se lžící másla
- Posypeme je solí, a jakmile se prohřejí, pokapeme je čerstvým citronem
- Do rýže vmícháme houby, jejich tekutinu a langusty
- K rýži přidáme 2 lžíce másla a sýr, promícháme
- Rizoto s langustou ihned podáváme posypané petrželkou a posypané citronovou kůrou s trochou parmazánu navrchu