Lanýže z pistácií

Lanýže z pistácií

Tato tradiční pochoutka z Blízkého východu dostala nový kabátek a rozdráždí vaše chuťové pohárky na maximum. Jsou dokonale chutné, jemné a vypadají skvostně. Jedna vám určitě stačit nebude.

Ingredience:

Na těsto:

  • 114 g nesolených pistácií
  • 150 g krystalového cukru
  • 57 g čerstvého neslaného másla
  • 80 g krupice
  • 1 hrnek vody
  • 1 polévková lžíce vody z pomerančového květu
  • 1 lžička růžové vody

Na krém:

  • 237 ml smetany ke šlehání
  • 118 ml plnotučného mléka
  • 15 g polohrubé mouky
  • 14 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového aroma

Na ozdobu:

  • Mleté pistácie podle potřeby
  • Jedlé sušené okvětní lístky růží

Postup:

  • Připravíme si na pracovní plochu středně velký hrnec, do kterého dáme šlehačku, mléko, mouku, kukuřičný škrob i cukr a šleháme, až se vše promíchá a rozpustí, bez viditelných hrudek.
  • Dáme na plotnu, nastavíme středně vysokou teplotu a za stálého šlehání vaříme tak dlouho, dokud se nezačnou tvořit na povrchu velké bubliny a směs se nebude vařit.
  • Vaříme ještě asi 30 sekund, aby směs pořádně zhoustla, a přidáme vanilkový extrakt. Zamícháme, přelijeme do skleněné misky, zakryjeme potravinovou fólií nebo plastovým víčkem a uložíme do lednice minimálně na 2 – 3 hodiny až 3 dny.
  • Vychladlý krém přendáme do cukrářského sáčku s kulatým nástavcem o průměru cca 1 cm a na plech vyložený pečícím papírem tvoříme stejně velké kopečky, jeden vedle druhého.
  • Prst si namočíme do vody a špičkou lehce stiskneme vrchol každého kopečku krému, aby byl kulatější. Zakryjeme plastovým obalem a dáme na 2 hodiny do lednice. Mezitím si nachystáme těsto.
  • Plech na pečení vyložíme pečícím papírem nebo na něj dáme silikonovou pečící podložku.
  • Do kuchyňského robota dáme pistácie se 2 lžícemi cukru a důkladně mixujeme, ale zase ne tak moc, aby nebyla z pistácií pasta.
  • V hrnci rozehřejeme máslo, a když se rozpustí, zasypeme jej krupicí a za stálého míchání restujeme tak dlouho, až začne krupice s málem krásně vonět, celkově asi 3 minuty.
  • Přilijeme vodu, přisypeme zbývající cukr a promícháme, aby se rozpustil.
  • Pokračujeme ve vaření a za stálého míchání vaříme do té doby, než krupice vstřebá veškerou vlhkost. To trvá zhruba 3 – 4 minuty. Konzistencí by měla směs připomínat šťouchané brambory.
  • Nakonec vmícháme směs pistácií, růžovou vodu i tu z pomerančového květu a mícháme až je směs hladká.
  • Odstavíme, necháme trochu vychladnout a potom lžící na kopečkovou zmrzlinu tvoříme stejně velké kopečky na plech s pečícím papírem.
  • Do každého uděláme palcem důlek, do kterého vtlačíme jeden kus náplně z lednice a zabalíme jako kuličku. Obalíme v mletých pistáciích a dáme do papírového košíčku. Ozdobíme jedlým okvětním lístkem.
Vynikající blízkovýchodní cukroví.
Zdroj: https://cleobuttera.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.