Tato tradiční pochoutka z Blízkého východu dostala nový kabátek a rozdráždí vaše chuťové pohárky na maximum. Jsou dokonale chutné, jemné a vypadají skvostně. Jedna vám určitě stačit nebude.
Ingredience:
Na těsto:
- 114 g nesolených pistácií
- 150 g krystalového cukru
- 57 g čerstvého neslaného másla
- 80 g krupice
- 1 hrnek vody
- 1 polévková lžíce vody z pomerančového květu
- 1 lžička růžové vody
Na krém:
- 237 ml smetany ke šlehání
- 118 ml plnotučného mléka
- 15 g polohrubé mouky
- 14 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového aroma
Na ozdobu:
- Mleté pistácie podle potřeby
- Jedlé sušené okvětní lístky růží
Postup:
- Připravíme si na pracovní plochu středně velký hrnec, do kterého dáme šlehačku, mléko, mouku, kukuřičný škrob i cukr a šleháme, až se vše promíchá a rozpustí, bez viditelných hrudek.
- Dáme na plotnu, nastavíme středně vysokou teplotu a za stálého šlehání vaříme tak dlouho, dokud se nezačnou tvořit na povrchu velké bubliny a směs se nebude vařit.
- Vaříme ještě asi 30 sekund, aby směs pořádně zhoustla, a přidáme vanilkový extrakt. Zamícháme, přelijeme do skleněné misky, zakryjeme potravinovou fólií nebo plastovým víčkem a uložíme do lednice minimálně na 2 – 3 hodiny až 3 dny.
- Vychladlý krém přendáme do cukrářského sáčku s kulatým nástavcem o průměru cca 1 cm a na plech vyložený pečícím papírem tvoříme stejně velké kopečky, jeden vedle druhého.
- Prst si namočíme do vody a špičkou lehce stiskneme vrchol každého kopečku krému, aby byl kulatější. Zakryjeme plastovým obalem a dáme na 2 hodiny do lednice. Mezitím si nachystáme těsto.
- Plech na pečení vyložíme pečícím papírem nebo na něj dáme silikonovou pečící podložku.
- Do kuchyňského robota dáme pistácie se 2 lžícemi cukru a důkladně mixujeme, ale zase ne tak moc, aby nebyla z pistácií pasta.
- V hrnci rozehřejeme máslo, a když se rozpustí, zasypeme jej krupicí a za stálého míchání restujeme tak dlouho, až začne krupice s málem krásně vonět, celkově asi 3 minuty.
- Přilijeme vodu, přisypeme zbývající cukr a promícháme, aby se rozpustil.
- Pokračujeme ve vaření a za stálého míchání vaříme do té doby, než krupice vstřebá veškerou vlhkost. To trvá zhruba 3 – 4 minuty. Konzistencí by měla směs připomínat šťouchané brambory.
- Nakonec vmícháme směs pistácií, růžovou vodu i tu z pomerančového květu a mícháme až je směs hladká.
- Odstavíme, necháme trochu vychladnout a potom lžící na kopečkovou zmrzlinu tvoříme stejně velké kopečky na plech s pečícím papírem.
- Do každého uděláme palcem důlek, do kterého vtlačíme jeden kus náplně z lednice a zabalíme jako kuličku. Obalíme v mletých pistáciích a dáme do papírového košíčku. Ozdobíme jedlým okvětním lístkem.