Lasagne s bešamelem

Lasagne s bešamelem

Lasagne s bešamelem, rajčatovou marinarou, klobásou a hovězím masem jsou mnohem lepší než klasické lasagne, jak je znáte. Vyzkoušejte je a uvidíte sami!

Ingredience

Na lasagne:

  • 12 plátků suchých lasagne
  • 450 g strouhaného sýra mozzarella
  • 230 g nastrouhaného parmazánu

Na marinaru:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 6 stroužků česneku, nasekaného
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/2 šálku suchého červeného vína (volitelně)
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky vloček červeného chilli
  • 800 g drcených rajčat (ideálně San Marzano)
  • 12 lístků čerstvé bazalky, nasekaných nadrobno

Na bešamel:

  • 1/4 šálku másla, oleje nebo jiného tuku
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 1/8 lžičky soli
  • 1 špetka bílého pepře
  • 3 šálky mléka

Na masovou směs:

  • 450 g libového mletého hovězího masa
  • 450 g pikantních italských klobás, bez střívek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce fenyklových semínek
  • 2 lžičky vloček červeného chilli
  • 6 stroužků česneku, nasekaného
  • 1 velká bílá cibule, nakrájená
  • 1 marinara omáčka (celá dávka výše uvedeného receptu)

Postup

  1. Připravte si marinaru.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte česnek a restujte 2 minuty.
  3. Přidejte víno, rajčatový protlak, cukr, oregano, sůl a chilli, restujte 2 minuty.
  4. Přidejte rajčata, promíchejte a vařte, dokud se mírně nezredukují, asi 20 minut.
  5. V posledních 10 minutách vaření přidejte bazalku a promíchejte.
  6. Omáčku případně dosolte.
  7. Omáčku můžete nechat tak jak je nebo ji rozmixovat do hladka.
  8. Na bešamel ohřejte mléko.
  9. V pánvi rozpusťte máslo a poté přidejte mouku.
  10. Prošlehejte a povařte 1-2 minuty.
  11. Postupně přilévejte teplé mléko a šlehejte, dokud nevznikne hladká omáčka.
  12. Vařte několik minut, omáčka zhoustne.
  13. Do hrnce přidejte olej, poté semínka fenyklu a chilli.
  14. Restujte 30 sekund a přidejte cibuli.
  15. Restujte, dokud cibule nezměkne, 2 minuty.
  16. Přidejte česnek a za stálého míchání restujte 30 sekund.
  17. Přidejte mleté maso a klobásu a osmahněte, přičemž maso lžící rozdělte na kousky.
  18. Po opečení slijte přebytečný tuk a přendejte do kuchyňského robotu.
  19. Několikrát pulsujte, dokud se nerozdrolí a nevznikne vám téměř kaše.
  20. Vraťte směs do hrnce a přidejte marinaru.
  21. Promíchejte.
  22. Zakryjte a nechte omáčku za občasného míchání dusit na mírném ohni asi 20 minut.
  23. Do zapékací mísy 23×33 cm vložte suché lasagne a podlijte horkou vodou.
  24. Nechte 20 minut odpočívat.
  25. Sceďte.
  26. Předehřejte troubu na 175 °C.
  27. Vymažte zapékací mísu.
  28. Rozetřete část masové omáčky na dno misky.
  29. Navrch navrstvěte 3 nebo více lasagní, aby pokryly dno.
  30. Lasagne potřete další masovou omáčkou, bešamelem, mozzarellou a parmazánem, vše rozetřete ke krajům.
  31. Opakujte to 3-4krát, abyste vše spotřebovali a nakonec završte sýry.
  32. Pečte 30 minut, dokud není povrch zlatavě hnědý.
  33. Před podáváním nechte 15 minut odpočinout.
Lasagne s rajčatovou marinarou, klobásou a hovězím masem, servírované na talíři.
www.keviniscooking.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na domácí lasagne. S masem? Zeleninou? Bešamelovou omáčkou? Záleží na vás!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.