Lasagne s bešamelem, rajčatovou marinarou, klobásou a hovězím masem jsou mnohem lepší než klasické lasagne, jak je znáte. Vyzkoušejte je a uvidíte sami!
Ingredience
Na lasagne:
- 12 plátků suchých lasagne
- 450 g strouhaného sýra mozzarella
- 230 g nastrouhaného parmazánu
Na marinaru:
- 3 lžíce olivového oleje
- 6 stroužků česneku, nasekaného
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1/2 šálku suchého červeného vína (volitelně)
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky vloček červeného chilli
- 800 g drcených rajčat (ideálně San Marzano)
- 12 lístků čerstvé bazalky, nasekaných nadrobno
Na bešamel:
- 1/4 šálku másla, oleje nebo jiného tuku
- 1/4 šálku hladké mouky
- 1/8 lžičky soli
- 1 špetka bílého pepře
- 3 šálky mléka
Na masovou směs:
- 450 g libového mletého hovězího masa
- 450 g pikantních italských klobás, bez střívek
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce fenyklových semínek
- 2 lžičky vloček červeného chilli
- 6 stroužků česneku, nasekaného
- 1 velká bílá cibule, nakrájená
- 1 marinara omáčka (celá dávka výše uvedeného receptu)
Postup
- Připravte si marinaru.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte česnek a restujte 2 minuty.
- Přidejte víno, rajčatový protlak, cukr, oregano, sůl a chilli, restujte 2 minuty.
- Přidejte rajčata, promíchejte a vařte, dokud se mírně nezredukují, asi 20 minut.
- V posledních 10 minutách vaření přidejte bazalku a promíchejte.
- Omáčku případně dosolte.
- Omáčku můžete nechat tak jak je nebo ji rozmixovat do hladka.
- Na bešamel ohřejte mléko.
- V pánvi rozpusťte máslo a poté přidejte mouku.
- Prošlehejte a povařte 1-2 minuty.
- Postupně přilévejte teplé mléko a šlehejte, dokud nevznikne hladká omáčka.
- Vařte několik minut, omáčka zhoustne.
- Do hrnce přidejte olej, poté semínka fenyklu a chilli.
- Restujte 30 sekund a přidejte cibuli.
- Restujte, dokud cibule nezměkne, 2 minuty.
- Přidejte česnek a za stálého míchání restujte 30 sekund.
- Přidejte mleté maso a klobásu a osmahněte, přičemž maso lžící rozdělte na kousky.
- Po opečení slijte přebytečný tuk a přendejte do kuchyňského robotu.
- Několikrát pulsujte, dokud se nerozdrolí a nevznikne vám téměř kaše.
- Vraťte směs do hrnce a přidejte marinaru.
- Promíchejte.
- Zakryjte a nechte omáčku za občasného míchání dusit na mírném ohni asi 20 minut.
- Do zapékací mísy 23×33 cm vložte suché lasagne a podlijte horkou vodou.
- Nechte 20 minut odpočívat.
- Sceďte.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Vymažte zapékací mísu.
- Rozetřete část masové omáčky na dno misky.
- Navrch navrstvěte 3 nebo více lasagní, aby pokryly dno.
- Lasagne potřete další masovou omáčkou, bešamelem, mozzarellou a parmazánem, vše rozetřete ke krajům.
- Opakujte to 3-4krát, abyste vše spotřebovali a nakonec završte sýry.
- Pečte 30 minut, dokud není povrch zlatavě hnědý.
- Před podáváním nechte 15 minut odpočinout.
Inspirujte se i našimi dalšími recepty na domácí lasagne. S masem? Zeleninou? Bešamelovou omáčkou? Záleží na vás!