Lasagne s masovým ragú a bešamelem

Lasagne s masovým ragú a bešamelem
Příprava: 30 minut Vaření: 220 minut Počet porcí: 8

Málokdo odolá tradičním lasagním s boloňským ragú a krémovou bešamelovou omáčkou. Jsou plné chuti a pochutná si na nich celá rodina!

INGREDIENCE

Na masové ragú:

  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 5 stroužků česneku
  • 3 kostky hovězího bujonu
  • ¾ šálku červeného vína
  • 2 x 800 g plechovka drcených/nakrájených rajčat
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce sušených italských bylinek
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • ½ šálku vody

Na bešamel:

  • 6 lžic másla
  • ¾ šálku hladké mouky
  • špetka sušené hořčice
  • 6 šálků mléka
  • sůl a pepř

Na lasagne:

  • 300 g sušených lasagní
  • ½ šálku strouhaného čedaru
  • ½ šálku strouhané mozzarelly
  • ½ šálku strouhaného parmazánu
  • jemně nasekaná petrželka/bazalka na ozdobu

POSTUP

  • Nejprve si připravte boloňské ragú.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  • Zahřejte olivový olej ve velké pánvi s těžkým dnem.
  • Přidejte cibuli a restujte 5 minut, dokud nezměkne.
  • Přidejte mleté ​​hovězí maso a pomocí stěrky ho rozlomte.
  • Zvyšte teplotu a nechte hovězí maso vařit, dokud nezačne hnědnout.
  • Rozdrťte česnek a rozdrobte kostky hovězího bujonu.
  • Přidejte červené víno a několik minut vařte.
  • Přidejte drcená rajčata, cukr, worcesterskou omáčku, sušené oregano, italské bylinky, sůl, pepř a vodu.
  • Přiveďte k varu.
  • Přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni 2 hodiny, poté poklici sejměte a vařte dalších 30 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  • Mezitím si připravte bešamel.
  • Rozpusťte máslo ve střední pánvi na středně nízké teplotě.
  • Přidejte mouku a sušenou hořčici a minutu neustále šlehejte.
  • Přidejte ½ šálku mléka a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Přidejte další ½ šálku mléka a šlehejte, dokud ve směsi nezbydou žádné hrudky.
  • Přidávejte mléko po troškách, dokud nespotřebujete vše.
  • Zahřejte a vařte 6–8 minut za pravidelného míchání, dokud směs nezhoustne.
  • Osolte a opepřete.
  • Předehřejte troubu na 180ºC.
  • Na dno pekáče o rozměrech 33 x 23 x 7 cm naneste tenkou vrstvu ragú.
  • Přidejte vrstvu plátků lasagní.
  • Na lasagne natřete vrstvu ragú a poté přidejte něco přes šálek bešamelu.
  • Vrstvy opakujte ještě dvakrát.
  • Na 4. vrstvu plátů lasagní nalijte zbylý bešamel.   
  • Posypte třemi sýry a pečte 30 minut dozlatova.
  • Před ozdobením petrželkou a podáváním nechte lasagne 10 minut odstát.
Zapečené lasagne v zapékací míse.
www.sprinklesandsprouts.com

Milujete italskou kuchyni? Zkoušíte rádi nové vařit na zajímavé pochoutky? Co takhle vyzkoušet i naše další recepty na lasagne? S masem? Se zeleninou? Záleží jen na vás.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.