Jeden z nejoblíbenějších receptů na domácí lasagne. Zapečené těstoviny jsou s mletým masem prostě neodolatelné.
Ingredience
- 500 g mletého masa (hovězí, nebo mix s vepřovým)
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 4 – 5 středně velkých rajčat
- 2 červené papriky
- 1 bazalkové pesto (nejlépe domácí, ale není to podmínka)
- 12 plátků anglické slaniny
- 12 – 14 plátků lasagní (kupované nebo z domácího těsta)
- 150 g strouhaného sýru
- bešamel
Postup
- Do kastrolu či větší pánve nalijte olej a osmažte na něm očištěnou, na kostičky nakrájenou cibuli a česnek na plátky.
- Přidejte mleté maso, trochu osolte
- Přidejte pesto, zaklopte pokličkou a na středním ohni duste zhruba 15 minut.
- Oloupejte rajčata, vyčistěte papriky, obojí pokrájejte a přihoďte k masu. Nechte ještě dalších pár minut dusit.
- Podle receptu připravte bešamel a odstavte masovou směs.
- Připravte si vyšší pekáček nebo zapékací mísu a začněte tzv. vrstvit.
- Dno pokryjte vrstvou syrových lasagní, polijte je tenkou vrstvou bešamelu, na to navrstvěte anglickou slaninu a posypte ji troškou strouhaného sýra.
- Další vrstvu budou opět tvořit lasagne, na které rozprostřete masovou směs a na ně zase lasagne s bešamelem.
- Na bešamel znovu masová směs, pak lasagne a poslední vrstvu bude tvořit opět bešamel, který posypeme strouhaným sýrem. Nikdy nedávejte jako finální vrstvu lasagne, protože by byly tvrdé.
- Jakmile máte hotovo, vložte formu či mísu do trouby vyhřáté na 180°C a pečte zhruba 45 – 50 minut, záleží na typu trouby. Upečené nechte pět minut odstát a teprve potom servírujte.