Špenátové lasagne mají jemnou chuť a krémovou konzistenci. Jednoduše vyrobené ze směsi špenátu, ricotty, bešamelu a parmezánu. Ve skutečnosti je „špenát a ricotta“ klasickou kombinací mnoha tradičních italských receptů.
Co budeme potřebovat
- Těstoviny na lasagne
Na špenátovou a ricottovou náplň
- 500 g čerstvého špenátu
- 500 g ricotty
- 200 g strouhaného sýra Parmigiano
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
- jemná sůl
- čerstvě nastrouhaný černý pepř
Na bešamelovou omáčku
- 500 ml plnotučného mléka
- 50 g másla
- 50 g mouky
- 1⁄4 lžičky jemné soli
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
Postup
- V hrnci na mírnou teplotu rozpustíme máslo.
- Přidejte mouku a rychle míchejte, dokud není směs hladká.
- Mezitím ohřejte mléko a za stálého míchání metličkou pomalu nalijte mléko na jíšku.
- Dochuťte solí a nastrouhaným muškátovým oříškem.
- Neustále míchejte, dokud nezískáte poměrně hustou konzistenci asi 10 – 15 minut.
- Špenát vařte v hrnci několik minut, dokud nezměkne.
- Sceďte a nechte vychladnout, poté vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou vodu, a nakonec nasekejte mixérem.
- V misce smíchejte nakrájený špenát s ricottou, polovinou strouhaného parmezánu, špetkou jemné soli, čerstvě nastrouhaným černým pepřem a muškátovým oříškem podle chuti.
- Všechny ingredience smíchejte, dokud nezískáte krémovou směs.
- Na dno pekáče dejte dvě až tři polévkové lžíce bešamelu, poté položte první vrstvu nudlí lasagne a zakryjte je náplní ze špenátu a ricotty.
- Nyní je pokryjte trochou bešamelu a na závěr přidejte dvě nebo tři lžíce strouhaného parmezánu.
- Pokračujte ve vytváření vrstev, aby poslední vrstva byla velké množství sýra Parmigiano.
- Pečte v předehřáté troubě na 180° C asi 30 minut, dokud povrch nezezlátne.
Víte proč se bešamelu říká matka všech omáček? To a mnohem více se dozvíte v tomto článku o bílé omáčce.