Lasagne se špenátem a bešamelem

Lasagne se špenátem a bešamelem

Špenátové lasagne mají jemnou chuť a krémovou konzistenci. Jednoduše vyrobené ze směsi špenátu, ricotty, bešamelu a parmezánu. Ve skutečnosti je „špenát a ricotta“ klasickou kombinací mnoha tradičních italských receptů.

Co budeme potřebovat

  • Těstoviny na lasagne

Na špenátovou a ricottovou náplň

  • 500 g čerstvého špenátu
  • 500 g ricotty
  • 200 g strouhaného sýra Parmigiano
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • jemná sůl
  • čerstvě nastrouhaný černý pepř

Na bešamelovou omáčku

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 50 g másla
  • 50 g mouky
  • 1⁄4 lžičky jemné soli
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek

Postup

  • V hrnci na mírnou teplotu rozpustíme máslo.
  • Přidejte mouku a rychle míchejte, dokud není směs hladká.
  • Mezitím ohřejte mléko a za stálého míchání metličkou pomalu nalijte mléko na jíšku.
  • Dochuťte solí a nastrouhaným muškátovým oříškem.
  • Neustále míchejte, dokud nezískáte poměrně hustou konzistenci asi 10 – 15 minut.
  • Špenát vařte v hrnci několik minut, dokud nezměkne.
  • Sceďte a nechte vychladnout, poté vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou vodu, a nakonec nasekejte mixérem.
  • V misce smíchejte nakrájený špenát s ricottou, polovinou strouhaného parmezánu, špetkou jemné soli, čerstvě nastrouhaným černým pepřem a muškátovým oříškem podle chuti.
  • Všechny ingredience smíchejte, dokud nezískáte krémovou směs.
  • Na dno pekáče dejte dvě až tři polévkové lžíce bešamelu, poté položte první vrstvu nudlí lasagne a zakryjte je náplní ze špenátu a ricotty.
  • Nyní je pokryjte trochou bešamelu a na závěr přidejte dvě nebo tři lžíce strouhaného parmezánu.
  • Pokračujte ve vytváření vrstev, aby poslední vrstva byla velké množství sýra Parmigiano.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180° C asi 30 minut, dokud povrch nezezlátne.

Víte proč se bešamelu říká matka všech omáček? To a mnohem více se dozvíte v tomto článku o bílé omáčce.

Krásně vyhlížející lasagne nabrané naběračkou přímo ze zapékací mísy.
Zdroj: anaundnina.ch

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.