Laskonky s griliášovým krémem

Laskonky s griliášovým krémem
Příprava: 70 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 60

Vychutnejte si tento perfektní recept inspirovaný předním francouzským cukrářem. Jeho postup je naprosto precizní a nedovolí vám udělat jedinou chybu na cestě za vašimi vysněnými makronkami. Po jednom soustu upadnete do francouzského kómatu!

Na pralinkový krém

  1. 300 g lískových ořechů
  2. 150 g cukru
  3. 50 ml vody

Na oříškový krém

  1. 40 g krupicového cukru
  2. 60 ml vaječných žloutků
  3. 20 g pralinkového krému (toho, který si vyrobíme)
  4. 75 ml plnotučného mléka
  5. 250 g másla (nakrájeného na kostičky, při pokojové teplotě)

Na laskonky

  1. 215 g mandlové mouky
  2. 215 g moučkového cukru
  3. 20 g pralinkového krému (toho, který si vyrobíme)
  4. 170 ml vaječných bílků
  5. 240 g krupicového cukru
  6. 160 ml vody

Postup

  1. Pro pralinkový krém si předehřejeme troubu na 150 stupňů.
  2. Plech vyložíme pečícím papírem a na něj rozprostřeme rovnoměrně lískové ořechy.
  3. Ořechy pečeme asi 5 až 6 minut, dokud nebudou voňavé a slupky tmavě hnědé.
  4. Vyndáme a necháme vychladnout, poté odstraníme slupky (před krokem 8 lískové ořechy lehce prohřejeme v troubě, aby se karamel nezdrcnul).
  5. Plech opět vyložíme pečícím papírem.
  6. V malém hrnci smícháme cukr a vodu, mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
  7. Poté zvýšíme teplotu a necháme cukr zkaramelizovat.
  8. Jamile cukr zkaramelizuje, ihned přidáme teplé lískové ořechy a rychle mícháme, aby se ořechy v karamelu obalily.
  9. Ořechy v karamelu rozetřeme na plech a necháme je zcela vychladnout.
  10. Pomocí mixéru nebo kuchyňského robotu rozdrťte karamelizované ořechy na krém.
  11. Poté připravíme oříškový krém, kdy ve středně velké míse ušleháme 40 gramů cukru a žloutky.
  12. Smícháme mléko a pralinkový krém a začneme vařit.
  13. Když je mléko těsně pod bodem varu, hrnec sundáme z plotny a za stálého šlehání mléko vlijeme do vaječné směs.
  14. Směs vrátíme do hrnce a začneme na střední teplotu vařit, za stálého šlehání směs přivedeme k mírnému varu a vaříme asi 1 minutu.
  15. Směs přidáme do mísy a budeme asi 8 minut šlehat, poté postupně přidáme máslo a zašleháváme do krémové konzistence.
  16. Na laskonky si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  17. Mandlovou mouku a moučkový cukr prosejeme do velké mísy a promícháme.
  18. Uprostřed uděláme důlek a vlijeme 80 ml vaječných bílků a důkladně smícháme, poté vmícháme pralinkový krém a znovu důkladně promícháme.
  19. Zbývajících 90 ml vaječných bílků smícháme s 240 g cukru a vodou v malé pánvi, kterou zahříváme na středně vysokou teplotu.
  20. Bílky necháme vařit a přidáme špetku cukru, bílky poté ihned sundáme z plotny a vyšleháme do tuhého sněhu.
  21. Třetinu sněhu vmícháme do mandlové směsi, důkladně zamícháme, a poté přidáme i zbytek.
  22. Sníh přendáme do cukrářského sáčku a na pečícím papír začneme kreslit laskonky.
  23. Plech s laskonkami vložíme do trouby a okamžitě snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme je 9 až 12 minut, dokud nebudou vršky lesklé a křupavé.
  24. Upečené laskonky necháme úplně vychladnout.
  25. Oříškový krém přendáme do cukrářského sáčku a ½ laskonek jím ozdobíme a přiklopíme je druhou polovinu.

Laskonky jsou nejlepší, když jsou jednotlivě zabalené v několika vrstvách potravinářské fólie a zmrazené alespoň na 24 hodin nebo až 2 týdny.
Laskonky poté rozmrazujte v lednici po dobu 3 hodin, a před samotným podáváním nechte ohřát na pokojovou teplotu.
Laskonky můžete servírovat v den výroby nebo skladovat v zakryté nádobě v lednici až 2 dny.

Křehké pečivo plné jemného oříškového krému z lískových oříšků.
Zdroj: sweetandsavorybyshinee.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.