Tyto křupavé francouzské makronky, jsou tak nadýchané a chutné. Ale nenechte se zmást vzhledem, ne jeden kuchař a cukrář se na nich spálil. Vám se to ale nemůže stát! Proč? Protože když budete následovat náš postup, tak bude cesta k makronkám procházka růžovou zahradou.
Co budeme potřebovat
Na laskonky
- 150 g krystalového cukru
- 60 ml vody
- 60 ml vaječných bílků (asi 2 velké bílky)
- 150 g mletých mandlí (nebo mandlové mouky)
- 150 g moučkového cukru
- 60 ml vaječných bílků (asi 2 velké bílky)
- Několik kapek žlutého potravinářského barviva (volitelné)
Na karamelovou náplň
- 175 g krystalového cukru
- 60 ml vody
- 120 ml husté smetany ke šlehání
- 175 g másla (nakrájeného na kostky)
- ½ lžičky soli
Postup
- Ve středně velkém hrnci smícháme cukr a vodu
- Zahříváme je na mírném ohni, mícháme, dokud se cukr nerozpustí
- Jakmile se cukr rozpustí, zvýšíme teplotu na středně vysokou a necháme sirup vařit
- Mezitím přidáme prvních 60 ml bílků do středně velké, žáruvzdorné mísy a mixujeme, dokud nám nevznikne hustý a pevný sníh
- Jakmile se sirup vaří, vaříme další 2-3 minuty, a poté hrnec stáhneme z plotny a horký sirup pomalu přiléváme do mísy s vyšlehanými bílky a neustále mícháme, aby se bílky nesrazily
- Jakmile přidáme všechen sirup, pokračujeme v míchání, dokud nebude dno mísy na dotek chladné a sníh nevychladne na pokojovou teplotu
- Pokud používáme potravinářské barvivo, přidáme ho do směsi a krátce promícháme, dokud sníh nezíská jednotnou barvu
- Velké plechy vyložíme pečicím papírem
- Troubu předehřejeme na troubu na 140 stupňů
- Ve velké míse smícháme mleté mandle, moučkový cukr a zbývající bílky, dokud nevznikne pasta
- Pomocí gumové stěrky vmícháme jednu třetinu sněhu do mandlové pasty
- Jakmile je třetina zamíchaná, opatrně vmícháme zbývající dvě třetiny sněhu
- Těsto nalijeme do cukrářského sáčku s velkou špičkou o průměru 1,5 cm
- Sáčkem tvoříme sněhové laskonky
- Jakmile jsou všechny laskonky hotové, nechte je na plechu 45 – 60 minut při pokojové teplotě odpočívat
- Jakmile jsou laskonky odpočinuté, vložíme je do předehřáté trouby a pečeme po dobu 20 minut, nebo dokud laskonku z pečícího papíru snadno nesundáme
- Před plněním necháme laskonky vychladnout na pokojovou teplotu
- Když laskonky odpočívají nebo chladnou, připravíme si karamelovou náplň
- Ve středně velké pánvi smíchejte cukr a vodu.
- Zahříváme je na mírnou teplotu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí, a poté zvyšte teplotu a směs necháme přejít varem, cukrový sirup vaříme, dokud se nezmění na karamel
- Mezitím si přidáme smetanu do malého kastrůlku a na mírnou teplotu zahříváme, dokud se smetana nezačne vařit
- Jakmile budeme s barvou karamelu spokojeni, sundáme jej z ohně a ihned zašleháme horkou smetanu
- Přidáme polovinu másla a šleháme, dokud se nezapracuje
- Poté ponoříme dno pánve do studené vodní lázně, přidáme zbývající máslo a šleháme, dokud karamel nezhoustne
- Karamel dáme vychladit do lednice nebo mrazáku
- Po vychladnutí ho vyšleháme pomocí mixéru, dokud nezdvojnásobí objem a zesvětlí barvu
- Poté vmícháme sůl
- Laskonky spárujeme podle velikosti a každý pár naplníme lžičkou náplně ze slaného karamelu
Laskonky skladujte ve vzduchotěsné nádobě i v lednici, ale vždy je podávejte ohřáté na pokojovou teplotu. Laskonky jsou další den ještě lepší!