Je vaše polévka příliš hustá a v omáčce stojí lžíce? Použijte techniku legírování!
V našem článku se dozvíte nejen jak na to, ale taky se dozvíte recept na jemnou omáčku, kterou můžete použít!
Co je legírování?
Jedná se o kulinářskou techniku, při které dochází především k zjemňování bílých polévek nebo omáček.
Většina legírovacích technik používá vaječné žloutky a citronovou šťávu, což slouží k vytvoření extra krémovosti.
Ale v některých středomořských kulturách legírování konkrétně odkazuje na omáčku vyrobenou z olivového oleje, který byl emulgován s rozmačkaným česnekem.
Žádný vaječný žloutek, žádná kyselina, jen hromada česneku rozmačkaná s olejem, aby vznikla nadýchaná krémová omáčka.
V dnešní době slovo legírování do jisté míry odkazuje na majonézu, která je bohatě ochucena česnekem. Ale uvidíte také, že se tato technika používá i pro další typy omáček vyrobených z majonézy a ochucené kořením. Zejména v případech kdy se smíchá s kořením, jako je sušené chilli, zázvor, paprika, černý pepř, pečená šalotka nebo rybí omáčka.
Čím můžeme legírovat?
- mlékem, které přidáváme v průběhu tepelné úpravy
- smetanou, kterou přidáme v závěru tepelné úpravy, pokrm pouze pošírujeme, jinak se srazí
- syrovými žloutky, které přidáváme v závěru tepelné úpravy, polévku pouze pošírujeme jinak se srazí
- směsí smetany a syrových žloutků, které přidáváme v závěru tepelné úpravy polévku pouze pošírujeme, jinak se srazí
- máslem, které v závěru rozpustíme v hotovém pokrmu
Recept na legírovácí omáčku
Pro tento recept na omáčku, která vám zjemní polévky nebo jiné omáčky budete potřebovat:
- česnek
- extra panenský olivový olej
- citronovou šťávu
- sůl
- dijonskou hořčici
- vaječné žloutky
Postup
- Aby se ingredience opravdu spojily, česnek nastrouhejte na velmi jemném struhadle
- Než začnete přidávat olivový olej, důkladně spolu prošlehejte česnek, žloutky, citronovou šťávu a dijonskou hořčici
- Začněte olivový olej velmi pomalu přimíchávat do ostatních ingrediencí
- Klíčem je pracovat velmi pomalu a v případě potřeby zastavit
- Nalévejte olej velmi tenkým proudem a zastavte, kdykoli se vám bude zdát, že se olej dostatečně dobře nezapracovává do zbylých přísad
- Vyrobenou omáčku později můžete přidat do pokrmů uvedených níže
Kde v kuchyni se legírování nejčastěji využívá?
- Používá se při zahušťování světlých omáček nebo polévek
- Přidejte jí do rybí polévky (vyzkoušejte náš recept na polévku s rybím masem)
- Do krémové kuřecí polévky (vyzkoušejte naše recepty na drůbeží kaldoun)
- Nebo do krémových zeleninových polévek
- Bešamelu (inspirujte se v těchto francouzských receptech, kde se bešamel používá)
- Omáčky Alfedo
- Sýrové omáčky