Lehká jarní nádivka

Lehká jarní nádivka

Velikonoce jsou časem oslav dobrým jídlem a pitím. No a kdy jindy vlastně lze využít lépe sezónní, v tomto případě jarní zeleninu než právě během svátků jara. Tenhle recept je ideální pro milovníky chřestu či hrášku.

Ingredience:

  • 1 bochník semínkového chleba
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 svazek chřestu
  • 1 hrnek čerstvého hrášku (mražený musíme nejdříve rozmrazit, aby pustil vodu)
  • 1 hrnek mladých sójových bobů (najdeme i pod názvem Edamame)
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 9 zelených cibulek
  • 1/3 hrnku čerstvé petrželky
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 1 – 2 hrnky zeleninového vývaru

Postup:

  • Chléb si den předem nakrájíme na kostky o velikosti 2,5 x 2,5 cm a rozprostřeme na plech.
  • Dáme do vypnuté trouby a necháme přes noc, aby trochu zpevnil a ztvrdl, díky čemuž si v nádivce zachová tvar a nebude rozmáčený.
  • Druhý den očistíme česnek a prolisujeme. Mrkev oškrábeme a nakrájíme najemno.
  • Chřestu odřízneme konce, poté spolu s očištěnou cibulkou jemně nasekáme.
  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a vymažeme vyšší pekáč máslem.
  • Na středním ohni zahřejeme ve větší pánvi olivový olej.
  • Vhodíme česnek, mrkev i chřest a restujeme cca 8 minut, až bude vše měkké.
  • Přihodíme česnek, sójové boby, k tomu citronovou šťávu a jarní cibulku.
  • Restujeme asi 5 minut a vmícháme bylinky. Osolíme i opepříme podle chuti.
  • Odstavíme, přidáme chléb a 1 – 2 hrnky vývaru. Promícháme a hlídáme si, aby se chléb nerozpadl.
  • Překlopíme do připraveného pekáčku. Zakryjeme alobalem a pečeme 28 – 30 minut.
  • Poté vyjmeme z trouby, opatrně odstraníme alobal a necháme 5 minut odpočívat.
  • Pak už jen stačí naservírovat na jednotlivé porce.
Špičkový recept na veganskou jarní nádivku.
Zdroj: https://ohsheglows.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.