Velikonoce jsou časem oslav dobrým jídlem a pitím. No a kdy jindy vlastně lze využít lépe sezónní, v tomto případě jarní zeleninu než právě během svátků jara. Tenhle recept je ideální pro milovníky chřestu či hrášku.
Ingredience:
- 1 bochník semínkového chleba
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 2 středně velké mrkve
- 1 svazek chřestu
- 1 hrnek čerstvého hrášku (mražený musíme nejdříve rozmrazit, aby pustil vodu)
- 1 hrnek mladých sójových bobů (najdeme i pod názvem Edamame)
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 9 zelených cibulek
- 1/3 hrnku čerstvé petrželky
- 2 lžíce čerstvého tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 1 – 2 hrnky zeleninového vývaru
Postup:
- Chléb si den předem nakrájíme na kostky o velikosti 2,5 x 2,5 cm a rozprostřeme na plech.
- Dáme do vypnuté trouby a necháme přes noc, aby trochu zpevnil a ztvrdl, díky čemuž si v nádivce zachová tvar a nebude rozmáčený.
- Druhý den očistíme česnek a prolisujeme. Mrkev oškrábeme a nakrájíme najemno.
- Chřestu odřízneme konce, poté spolu s očištěnou cibulkou jemně nasekáme.
- Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a vymažeme vyšší pekáč máslem.
- Na středním ohni zahřejeme ve větší pánvi olivový olej.
- Vhodíme česnek, mrkev i chřest a restujeme cca 8 minut, až bude vše měkké.
- Přihodíme česnek, sójové boby, k tomu citronovou šťávu a jarní cibulku.
- Restujeme asi 5 minut a vmícháme bylinky. Osolíme i opepříme podle chuti.
- Odstavíme, přidáme chléb a 1 – 2 hrnky vývaru. Promícháme a hlídáme si, aby se chléb nerozpadl.
- Překlopíme do připraveného pekáčku. Zakryjeme alobalem a pečeme 28 – 30 minut.
- Poté vyjmeme z trouby, opatrně odstraníme alobal a necháme 5 minut odpočívat.
- Pak už jen stačí naservírovat na jednotlivé porce.