Kombinace chuti a aroma v této polévce je díky lilku, rajčatům a čerstvým bylinkám naprosto dokonalá.
Ingredience
- 1000 g lilku
- 350 g datlových rajčat
- 150 g červené cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 šalotky
- 1500 ml zeleninového vývaru
- 1-2 PL olivového oleje
- čerstvé oregano
- čerstvý tymián
- sůl, pepř
Postup
- Omyjte lilek a nakrájejte ho na větší kostky.
- Nakrájený lilek dejte do cedníku, osolte a nechte přibližně 30 minut „vyplakat“.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky.
- Následně ji vložte do hrnce se lžící oleje a dvěma lžícemi vody.
- Hrnec přiklopte pokličkou a cibuli nechte zesklovatět.
- Opláchněte kousky baklažánu od soli, nechte okapat a přidejte je společně se snítkami oregana a tymiánu do hrnce.
- Za stálého míchání několik minut restujte.
- Podlijte zeleninovým vývarem a vařte přibližně 30 minut.
- V mezidobě rozkrájejte datlová rajčata na polovinu, oloupejte česnek a šalotku a rozkrojte je na čtvrtiny.
- Vše dejte do alobalu, který vytvarujte do tvaru misky, a vložte do trouby předehřáté na 200 °C.
- Pečte po dobu přibližně 25 minut.
- Po upečení přidejte směs rajčat, cibule a česneku do hrnce k lilku.
- Polévku v hrnci rozmixujte do hladké konzistence pomocí ponorného mixéru.
- Na závěr dochuťte solí a pepřem.
Polévku můžete podávat s opečenými krutony a lístky čerstvé máty.